Utrikesminister Margot Wallström (S) blev påmin om mordet på Anna Lindh Foto: SVT

Wallström: Mordet på Cox lyfter fram mörka minnen

Uppdaterad
Publicerad

Dådet mot den brittiska politikern Jo Cox lyfter fram mörka minnen från mordet på förra utrikesministern Anna Lindh hos utrikesminister Margot Wallström (S). Nu avråder hon från allt för känslosamma politiska debatter. ”Det kan ibland locka fram väldigt otäcka reaktioner”, säger hon.

Britterna rustar för nästa veckas folkomröstning om landet ska lämna eller stanna kvar i EU.

På torsdagen skakades Storbritannien av mordet på Labourpolitikern Jo Cox, som har varit en stark förespråkare för att landet ska stanna kvar i unionen. Det återstår att se hur det kommer att påverka opinionen, som den senaste veckan har lutat åt ett utträde.

Brittisk politiker mördad

Båda sidor har tills vidare beslutat att avbryta sina kampanjer.

Har varnat för följderna

Mordet på Cox lyfter fram mörka minnen hos utrikesminister Margot Wallström. Hon påminns om mordet på utrikesminister Anna Lindh, som också dog i samband med en stundande folkomröstning – den om eurosamarbetet.

Wallström menar att det senaste dådet är en signal om att vara mer varsam i den politiska debatten, även om man än så länge inte känner till något om motivet.

– Det kan vara en uppmaning till alla oss i den politiska debatten om att vara mer varsamma med orden och försöka att vara så sakliga som möjligt, för när det blir väldigt emotionellt och när man använder känsloargument kan det ibland locka fram väldigt otäcka reaktioner hos somliga, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Margot Wallström har flera gånger varnat för följderna om Storbritannien går ur EU. I torsdagens Aktuellt sade hon att Sverige måste förbereda sig på vad som kan hända om det blir verklighet.

– Vi måste se till att vi värnar svenska handelsintressen, de människor, företag som är verksamma eller bor i Storbritannien.

Viktig partner

Enligt Wallström kan man än så länge bara gissa vilka de allvarligaste konsekvenserna blir för Storbritannien, Sverige och de andra EU-länderna vid ett utträde.

– Vi vet redan nu att det här har påverkat börsvärdet. IMF har också beräknat de ekonomiska konsekvenserna. Det är förstås illa för våra handelsförbindelser och för den brittiska ekonomin. Det är förstås också illa för EU, därför att det här är ett viktigt land. Det är för oss en viktig partner när det gäller att ta ställning i olika viktiga frågor, säkerhetspolitiskt och när det gäller handelspolitiken.

Måste hålla ihop

Även om Storbritannien är en viktig samarbetspartner ser hon inget skäl till att Sverige ska hoppa på tåget och utlysa en likadan folkomröstning.

– Nej, absolut inte. Jag tror faktiskt inte att det finns en stor opinion för det. Vi vet hur viktig den europeiska unionen är, inte minst när det gällt att hantera det säkerhetspolitiska läget.

Hon menar att det inte blir bättre om fler länder går ur EU-samarbetet. I stället måste de kvarvarande länderna hålla ihop och arbeta för att göra EU bättre.

– Vi behöver arbeta för att se till att EU verkligen är en viktig kraft för fred och säkerhet i Europa, vi måste se till att EU är en social kraft som kan skapa arbete och vi måste se till att göra det mer demokratiskt, ett mer folkligt EU.

Hon tycker heller inte att det är realistiskt att Sverige ska gå med i eurosamarbetet om britterna – som också står utanför det samarbetet – lämnar unionen.

Hur kommer det gå i folkomröstningen?

– Jag fortsätter att hoppas att de ska stanna kvar. Jag vill fortfarande tro att de kommer att sansa sig i slutändan och rösta för att stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk politiker mördad

Mer i ämnet