Sverige stödjer FN:s insatser i Jemen, säger utrikesministern. Foto: TT

Wallström: ”Finns ingen militär lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige gör vad man kan utifrån sin plats i FN:s säkerhetsråd och inom EU, för att få till stånd ett eldupphör, anser svenska Utrikesdepartementet. Därmed skulle blockaden mot Jemen kunna lyftas, så att världens i dag svåraste humanitära kris kan hävas.

– Det finns ingen militär lösning på konflikten, säger utrikesministern Margot Wallström, och menar att Sverige stödjer de ansträngningar som görs av FN för att få till stånd återupptagna fredsförhandlingar och en politisk lösning. 

Samtidigt kommer nya varningssignaler och kritik mot FN:s agerande från hjälporganisationer på marken i Jemen. Den månadslånga period då den saudiledda koalitionen lovat lätta på blockaden gick ut den 19:e januari.

Norwegian Refugee Council (NRC) vädjar om att häva blockaden permanent så att inte bara nödhjälp utan även kommersiell import kan fungera via hamnar och flygplatser.

Krisen i Jemen

Skyhöga priser

De tillfälliga lättnaderna i blockaden har dessutom varit godtyckliga: hamnar har t ex varit öppna en dag och stängda igen nästa. Nödhjälpen kan aldrig helt ersätta den kommersiella marknaden där folk kan köpa det de behöver, inte minst bränsle till fordon och generatorer.

I dag är priserna på en svart marknad skyhöga och människor får ofta välja mellan bränsle, för att kunna ta sig till ett sjukhus, eller mat för dagen.  

– Den saudiledda koalitionens aktioner för att begränsa införseln av bränsle och andra varor är ett sätt att långsamt döda människor. FN och säkerhetsrådets oförmåga att agera hjälper till, säger Mutasim Hamdan, NRC:s chef i Jemen.

Ökat stöd från Sverige

Men Margot Wallström menar att Sverige jobbar hårt för att hålla situationen högt på säkerhetsrådets agenda och har ökat vårt ekonomiska stöd med 70 miljoner kronor under 2017. SIDA har också ökat det humanitära stödet med 53 miljoner kronor. 

– Vid säkerhetsrådets möte den 5 december drev Sverige på för att situationen måste de-eskalera, säger Margot Wallström.

Sverige sitter i säkerhetsrådet fram till slutet av 2018. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet