Foto: TT

Saudiarabien stoppar Wallströms tal vid Arabförbundet

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det tänkt att utrikesminister Margot Wallström (S) skulle tala vid Arabförbundets utrikesministermöte.
Men hennes tal har ställts in – och Wallström bekräftar för SVT Nyheter att det är Saudiarabien som stoppat talet.
– Det är tråkigt att ett land blockerat min medverkan, säger hon.

Utrikesministern var från början inbjuden som hedersgäst av Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Araby för att tala vid öppnandet av mötet som hålls i Egyptens huvudstad Kairo. Detta tal har nu alltså ställts in.

– Saudiarabien har blockerat Sveriges utrikesministers tal i Arabförbundet, säger Margot Wallström till SVT Nyheter.

Besked under middag

Margot Wallström fick beskedet sent igår kväll under en middag med olika människorättsorganisationer, journalister och andra representanter.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger hon till TT.

– Jag beklagar det här.

Enligt Wallström skulle hon inte tala om Saudiarabien i sitt tal.

– Det gör jag ju inte om jag är på Arabförbundet.

Stolt över att ha tagit ställning

Wallström säger vidare att hon är stolt över att ha stått upp för de mänskliga rättigheterna men att hon vill ha ett möte med företrädare för det saudiska utrikesministeriet.

– Hon ska igår kväll ha försökt få till ett sånt möte för att lösa konflikten, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren, som är på plats i Kairo.

Oklara konsekvenser

Utrikesministern säger att det är tråkigt att Arabförbundet nu hamnat i ett besvärligt läge på grund av att ett land haft invändningar.

Margot Wallström säger även att hon ”inte vet om det här får konsekvenser för det svenska militära samarbetsavtalet med Saudiarabien”.

Lär inte få Saudis röst

En annan viktig utrikespolitisk fråga just nu är Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd.

– Vi vet nu alldeles säkert att vi inte får Saudiarabiens röst i det. Men det är till Sveriges fördel att vi stått upp för de mänskliga rättigheterna, säger Margot Wallström. 

Skulle prata jämställdhetsfrågor

Förutom erkännandet av Palestina skulle Wallström även ta upp jämställdhetsfrågor och Arabförbundets roll i kampen mot terrorismen under sitt tal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Saudiavtalet

Mer i ämnet