Utrikesminister Wallström och Rysslands president Putin Foto: TT

Wallström om Putins Nato-uttalande: ”Ryssland ska avstå från att hota oss”

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato ses som ett hot mot Ryssland och skulle försämra de bilaterala relationerna enligt Vladimir Putin. Men nu får Rysslands president svar på tal från Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

– Ryssland ska avstå från att hota oss, på det ena eller andra sättet, säger hon till TT.

– Vi väljer självständigt vår utrikes- och säkerhetspolitik. Vår linje är klar sedan lång tid tillbaka, och den här regeringen har varit väldigt tydlig sedan vi tog makten att vi är militärt alliansfria, vi satsar på samarbeten och vi rustar upp vårt eget försvar. Det är den linje som vi fortsatt kommer att hålla. Det här är bara kontraproduktivt och det bör de avstå ifrån.

LÄS MER: Putin: Sverige i Nato skulle vara ett hot mot Ryssland

”Ingenting nytt”

Redan tidigare har liknande tongångar hörts från ryskt håll.

– Det är ingenting nytt, så tack och lov kan vi vara rätt lugna över att vi kan hantera det här, säger Margot Wallström.

– Vi fortsätter att välja vår egen väg, ta självständiga beslut och samarbeta så som vi gör — inklusive med Nato. Vi behåller vår militära alliansfrihet och vi tänker rusta upp vårt försvar. De övningar som vi gör och de aktiviteter som vi har syftar ju till att försäkra oss om att Sverige och svenskarna kan vara säkra.

Fakta: Sverige och Nato

Försvarsalliansen Nato, som bildades 1949, har 28 medlemmar. Bland dem finns Danmark, Norge, Island och de baltiska staterna.

Medlemmarna omfattas av en överenskommelse, Natofördragets artikel 5, enligt vilken en attack mot ett medlemsland ska betraktas som en attack mot alla.

För icke-medlemsländer sker samverkan med Nato bland annat inom programmet Partnerskap för fred (PFF), där Sverige varit med sedan 1994. Det sker även i Euro-atlantiska partnerskapsrådet (EAPR) som inrättades 1997. Partnerländerna har också samverkan med Nato i Partnership for peace planning and review process (Parp), där ländernas förmågor att delta i internationella insatser redovisas och utvärderas.

Den svenska regeringens värdlandsavtal med Nato innebär att Sverige lättare ska kunna stödja och ta emot stöd från försvarsalliansen vid en kris på hemmaplan eller i närområdet.

Källa: Nato

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.