WHO utlyser globalt nödläge

Uppdaterad
Publicerad

När Världshälsoorganisationen, WHO, höll sitt tredje möte på en vecka med anledning av coronaviruset utlyste organisationen en deklaration av ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). Samtidigt påpekade organisationen att den inte rekommenderar att handel och rörelsefriheten ska begränsas.

WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus inledde torsdagens presskonferens med att hylla Kinas insatser för att hindra spridningen av coronaviruset, något han återkom till flera gånger under mötet med journalister.

– Den kinesiska regeringen ska gratuleras för sina insatser, trots de svåra sociala och ekonomiska effekterna som viruset har haft på befolkningen. Vi hade sett många fler fall utanför Kina om det inte vore för landets regering.

Coronapandemin

Därefter meddelade han att WHO utlyser en deklaration av ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC) – ett globalt nödläge – vilket bara har gjorts fyra gånger tidigare.

Oro för att smittan sprids

Tedros Adhanom Ghebreyesus påpekade att vi än så länge inte har sett några dödsfall utanför Kina.

– Det är något som vi alla ska vara tacksamma för.

WHO:s största oro handlar om att smittan ska sprida sig till länder med ”svagare sjukvård”. Trots det rekommenderar WHO inte att handeln och rörelsefriheten ska begränsas.

Tedros Adhanom Ghebreyesus avslutade sitt tal med att uppmana till samarbete.

– Det är nu dags för fakta och inte rädsla, vetenskap och inte rykten, solidaritet och inte stigma, sa han.

Påverkar inte Sverige

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, tycker att beskedet som WHO kommit med är bra, men borde ha kommit tidigare.

– Det här är egentligen en deklaration att den här smittan är utom kontroll och kan smitta flera delar av världen, inte så att alla dör utav den, men att den innebär ett allvarligt hälsohot, säger han.

Det nya hälsonödläget påverkar inte hur Sverige agerar.

– Jag tror att det kommer att ha effekt på länder med svagare sjukvård, att man kan samordna resurser in mot de länderna och kanske både ge råd och handfasta åtgärder, säger Björn Olsen.

Se hela sändningen från WHO:s presskonferens 

Deklaration av ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC)

Vid extraordinära händelser kan WHO deklarera ett ”internationellt hot mot människors hälsa” (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC). En deklaration innebär att WHO bedömer att det finns risk för internationell spridning av ett smittämne eller annat farligt ämne och att det finns behov av samordnade åtgärder. Deklarationen medför att WHO får utfärda tillfälliga rekommendationer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet