En mikroskopbild från 2003 visar mogna, ovala apkoppsvirioner erhållna från ett prov av mänsklig hud i samband med präriehundsutbrottet samma år. Foto: Cynthia S. Goldsmith/Russell Regner/CDC/AP/TT

WHO: Inga bevis på att apkoppsviruset muterat

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen (WHO) väntar sig se allt fler fall av apkoppor i länder som tidigare inte har förknippats med sjukdomen. Samtidigt ser man inga bevis för att viruset muterat, skriver Reuters.

Fler än hundra fall av apkoppor har hittills bekräftats i Nordamerika och Europa. På måndagen upptäcktes det första fallet av sjukdomen i Danmark. I Sverige har ett fall identifierats och Folkhälsomyndigheten har klassat sjukdomen som allmänfarlig.

I Tyskland har tre fall hittats och landets myndigheter har flaggat för att restriktioner ska införas för smittade. I USA överväger man nu att erbjuda vaccin från landets nationella lager till särskilt utsatta grupper, skriver CNN.

Förändras inte

Trots det plötsliga utbrottet av apkoppor, som främst drabbat Europa, har inget av fallen varit allvarligt, enligt WHO. Organisationen kommer under den närmsta tiden att bidra med rekommendationer och vägledning för länder som drabbats.

Enligt WHO tenderar viruset att inte förändras och hittills finns inga bevis för att det muterat. Det är fortfarande oklart exakt hur och när utbrottet började.

Smittar via närkontakt

De flesta som drabbats i Europa och Nordamerika ska ha smittats via sexuella kontakter mellan män. Vanliga symtom är utslag, sår, blåsor, feber och svullna lymfkörtlar.

Symtomen är oftast milda. Det finns ingen särskild behandling mot apkoppor.

Se mer om apkoppornas framfart i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om: Första fallet av apkoppor i Sverige. Foto: SVT/TT/EBU

FAKTA: APKOPPOR

* Apkoppor, monkeypox, är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

* Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

* Sjukdomen förekommer främst i västra och centrala Afrika, fall rapporterade i övriga världen har oftast resekoppling till den regionen.

* Sjukdomen ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor på huden, symtomen är ofta milda. Feber och svullna lymfkörtlar kan också vara tecken på sjukdomen.

* Vid sexuellt överförd smitta kan blåsor på könsorgan och runt analöppning uppstå.

* Inkubationstiden, tiden från smitta till att sjukdomen bryter ut, är vanligen 6 till 13 dagar men kan variera mellan 5 och 21 dagar.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.