Julian Assange talar vid Ecuadors ambassad. Foto: Peter Nichollspe, Reuters

Källor till Wikileaks: ”Julian Assange kastas ut från Ecuadors ambassad”

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsarsajten Wikileaks skriver på Twitter att Julian Assange kan komma att kastas ut från Ecuadors ambassad i London inom ”timmar eller dagar”. Vidare hävdar sajten att man kommit över dokument som visar PR-strategin om Assange skulle lämna ambassaden och gripas.

Assange kan bli utkastad från den ecuadorianska ambassaden redan inom några dagar. Han riskerar då att gripas direkt. Och information om hur länderna ska hantera den diplomatiskt känsliga frågan kan redan ha läckt ut. Enligt Wikileaks officiella konto har man kommit över dokument som visar hur press-strategin för att hantera frågan är utformad.

  1. Storbritannien har huvudansvar för den mediala hanteringen.
  2. Ecuador kommer påtala att Assange vid flera tillfällen har brutit mot ambassadens regler.
  3. Brittiska diplomater kommer framhålla att han inte kommer dömas till döden i USA, vilket i sin tur kommer anges som orsaken till varför Ecuador väljer kasta ut Assange från ambassaden.
Foto: Skärmdump/Twitter

2010 var Wikileaks-grundaren Julian Assange på besök i Sverige och i samband med det misstänktes han för bland annat våldtäkt. Han blev internationellt efterlyst, men beviljades asyl i Ecuador och sedan 2012 har han befunnit sig på Ecuadors ambassad i London.

Därför gömmer han sig

2017 beslutade åklagaren att lägga ned förundersökningen om våldtäkt, men Assange har varit rädd för att bli utlämnad till USA, då Wikileaks publicerat hemligstämplade dokument. Han har därför gömt sig på ambassaden, men nu kan han komma att bli utslängd därifrån.

Twitter skriver nämligen Wikileaks:

”En högt uppsatt källa inom den ecuadorianska staten har sagt till Wikileaks att Julian Assange kommer att bli utslängd inom dagar eller timmar.”

I en ny tweet skriver Wikileaks att man fått det bekräftat från ytterligare en högt uppsatt källa.

Frostig relation till presidenten

För bara några dagar sedan var Ecuadors president Lenín Moreno ute i ecuadorianska medier och anklagade Julian Assange för att inte ha följt reglerna.

Han sa att Assange inte har rätt att ”hacka privata konton eller telefoner” eller att lägga sig i politiska frågor i andra länder.

I höstas infördes nya regler för Wikileaksgrundaren, bland annat skulle han avstå från politisk aktivitet och betala mer för mat och husrum, men också ta hand om sin katt och städa toan.

Assange fick asyl i Ecuador av den tidigare presidenten Rafael Correa. Lenín Moreno har sedan han tillträdde 2017 kallat Assange för en oönskad gäst.

Fakta: Assange och Wikileaks

Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja information och dokument. Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska, las ut på Wikileaks. Bland Wikileaks främsta avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.