• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Wikileaksläckan Manning döms i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag, med början klockan 19 svensk tid, ska domen mot Bradley Manning läsas upp, uppger domaren i militärdomstolen på Fort Meade i Maryland i USA.

25-åringen anklagas för att ligga bakom den största läckan av hemligstämplad information i landets historia. Han står åtalad för 21 olika brott, av vilka han erkänt tio.

Den stora frågan är om Manning döms för den allvarligaste åtalspunkten – att ha hjälpt USA:s fiender, ett brott som ger livstids fängelse. För det krävs att åklagaren kan bevisa att Manning medvetet läckte dokumenten till Wikileaks i detta syfte. Manning har själv sagt att ville väcka debatt om USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.

Chelsea Manning

Rättsexperter säger till Reuters att det är högst troligt att Manning i alla fall bedöms vara skyldig till några av åtalspunkterna.

Riskerar 174 års fängelse

Proceduren är sådan att domaren Denise Lind läser upp beslutet om vilka åtalspunkter Manning eventuellt befinns skyldig till.

Först därefter vidtar straffutmätningen, och det är oklart hur långt man hinner med den biten vid tisdagens förhandling.

De tio mindre brott Manning erkänt väntas, enligt AFP, innebära sammanlagt ungefär 20 års fängelse.

Ytterligare tio åtalspunkter kan ge upp till ytterligare 154 års fängelse. Plus livstid, om han döms för hjälp till fienden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chelsea Manning

Mer i ämnet