Vårdpersonal bär skyddsutrustning när de hjälper Shanghaibor att testa sig mot covid-19. Staden är nedstängd sedan en tid tillbaka. Bilden är tagen 10 april. Foto: Hector Retamal/AFP/TT

Xi Jinping håller fast vid nolltolerans trots dramatiska konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

​Stigande matpriser, varor som inte kan levereras, fabriker som står stilla och containrar som staplas på hög. Tiotals miljoner kineser sitter isolerade i sina hem i Shanghai och varje dag rapporteras om tusentals nya fall av covidsmittade. Men Kinas ledare Xi Jinping står fast vid nolltoleransen trots att konsekvenserna börjar bli kännbara.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Västvärlden sprider grova förenklingar gällande omikrons smittsamhet och farlighet. Budskapet om att omikron inte är farligare än influensan är felaktigt och ett rykte som är ägnat att skapa kaos i det kinesiska samhället. Det hävdar den regeringskontrollerade dagstidningen Peoples Daily i dag och slår fast att Xi Jinpings strategi för att utrota coronasmittan är den enda rätta.

I andra kinesiska statsstyrda medier går myndigheterna ut och uppmanar folk att vara försiktiga med att sprida rykten i social media. Den senaste tiden har vittnesmål och videor från människor i karantän i Shanghai florerat på internet med berättelser om brist på mat och andra förnödenheter.

Största nedstängningen i Kina

Just nu är jättestaden Shanghai med 25,6 miljoner innevånare nedstängd och Kina kämpar med det största utbrottet sedan coronasmittans start i Wuhan för snart två och ett halvt år sedan. Strategin har varit den samma i Kina hela tiden. Testa, spåra och isolera smittade.

Under åren som har gått har flera städer i Kina hamnat i liknande nedstängningar som megastaden Shanghai, men aldrig förr har så många människor drabbats av konsekvenserna.

Annan strategi i väst

I västvärlden är den allmänna trenden att lära sig leva med coronasmittan eftersom man anser att konsekvenserna av att bli smittad inte längre är lika allvarliga. I många fall passerar det endast som en enklare förkylning. I Kina har det gått politisk prestige i nolltolerans, som fram till för bara ett par månader sedan verkade fungera. Men strategin riskerar att kosta mer för det kinesiska samhället än vad de har råd med. Omikron är helt enkelt för svår att stoppa. Shanghai är affärsstaden nummer ett i Kina. Många internationella företag har sina huvudkontor där, men sinande varuflöden och obefintlig rörlighet för invånarna har medfört att utländska investeringar minskat den senaste månaden, visar färska data från Hongkongbörsen.

Åtgärder annonseras

Läget är värre än förväntat, uppges Kinas premiärminister Li Keqiang ha sagt på ett inhemsk ekonomiskt forum före helgen, och han lovade mer stöd till små och medelstora kinesiska företag. Hur illa det är kommer visa sig inom någon vecka, då det första kvartalets tillväxtsiffror annonseras. Sannolikt kommer man sänka skatten för företagen och som brukligt när det går långsamt i kinesisk ekonomi satsa på större infrastrukturprojekt för att skapa jobb och tillväxt.

I höst väntas Kinas ledare Xi Jinping väljas om för en tredje mandatperiod som kommunistpartiets ledare och fram tills dess måste Xis politik och strategi beskrivas som den enda rätta. Fram tills dess kommer censorerna skrubba internet från kritik med högtryckstvätt. Att Kina skulle ha valt fel väg för att hantera covidpandemin är ingen bild som får sätta sig hos medborgarna. Tidigast efter partikongressen är det rimligt att tänka sig en kommuniké där det heter att det kinesiska kommunistpartiet under ledning av Xi Jinping har besegrat covid och är nu redo att gå vidare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.