Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska scanningen efter barnporr på nätet fungera – hör EU-kommissionären Ylva Johansson förklara. Foto: SVT

Ylva Johansson står fast vid kritiserat lagförslag: ”Kan liknas vid en polishund”

Uppdaterad
Publicerad

En ny EU-lag kan göra det möjligt att skanna all krypterad kommunikation i syfte att hitta barnporr.

Kritiker hävdar att förslaget riskerar att leda till massövervakning – men EU-kommissionär Ylva Johansson håller inte med:

– Så länge du inte skickar sexuella övergrepp på barn så finns det inget som reagerar på något som du skickar.

Sveriges EU-kommissionär, Ylva Johansson (S), ligger bakom ett lagförslag där internetbolag ska kunna skanna all digital kommunikation, inklusive krypterade chattar, för att hitta sexuella övergrepp mot barn.

Förslaget har kritiserats hårt av både EU-parlamentet och cyberexperter som menar att detta strider mot den personliga integriteten.

”Som en polishund”

Men Ylva Johansson slår ifrån sig kritiken när hon gästar SVT:s 30 minuter. Hon menar att lagförslaget inte kan användas för något annat än att kontrollera sexuella övergrepp mot barn och liknar tekniken vid en polishund som letar efter narkotika.

– Den markerar om det är kokain i ett paket, men vad det är i de andra paketen som inte innehåller kokain, det vet inte polishunden, säger hon i programmet.

I dag är det bara avsändaren och mottagaren som kan ta del av det som står i meddelande. Enligt Ylva Johansson skulle den nya lagen inte leda till att en tredje part får ta del av innehållet.

– Man tittar inte på innehållet men skannar för sexuella övergrepp mot barn. Det är inte någon som läser vad du har skrivit eller vet vad du har skickat, säger hon i programmet.

Känner bara av sexuella övergrepp

Som svar på frågan om hur man ska kunna ta reda på vad som är barnövergreppsmaterial utan att titta på innehållet svarar hon:

– Det är en teknik som har använts under många års tid.

Det här är ingen hund som luktar, det är en apparat som söker av innehållet?

– Det är en apparat som bara känner av när det är sexuella övergrepp på barn.

EU-parlamentet har röstat nej till lagförslaget. Ministerrådet har ännu inte kommit med en ståndpunkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.