En Youtubelogga reflekteras i en persons öga och poliser i Hongkong som använder tårgas. Foto: Tyrone Siu/Dado Ruvic/Reuters/TT

Youtube stänger ner kinesiska trollkonton

Uppdaterad
Publicerad

Twitter och Facebook misstänker att Kina använder sociala medier för att sprida desinformation om protesterna i Hongkong. Flera konton har därför stängts ner och nu stängs även Youtubekonton ner.

Demonstrationerna i Hongkong har pågått sedan i mars. Demonstranterna vänder sig emot ett regeringsförslag som skulle möjliggöra att misstänkta brottslingar lämnas ut till Kina.

Följer Twitter och Facebooks exempel

Enligt Twitter ska många konton ha använts i en samordnad statligt stödd attack av det kinesiska fastlandet för att sprida falsk information om demonstranterna. Därför togs 936 Twitterkonton bort. Även Facebook tog ner flera sidor, grupper och konton.

Protesterna i Hongkong

Kallar det påverkansoperationer

Nu meddelar Google, som äger Youtube, att 210 Youtubekanaler stängs ned. I ett inlägg skriver Shane Huntley på Googles säkerhetsavdelning att de upptäckt aktivitet relaterad till Kina, precis som Twitter och Facebook gjort.

Enligt Google har kanalernas ursprung försökt döljas, genom bland annat genom vpn:er och ”annan aktivitet som är förknippad med påverkansoperationer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet