Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige används som argument när Montana stoppade könsbekräftande vård åt unga, SVT:s USA-korrespondet berättar varför. Foto: SVT

Ytterligare en amerikansk delstat förbjuder könsbekräftande vård

Uppdaterad
Publicerad

Delstaten Nebraska förbjuder nu könsbekräftande vård för unga och sällar sig därmed till den rad av delstater som nyligen ändrat hållning i frågan. Bara i år har 17 delstater fattat beslut om förbud.

– Det här är på många sätt en ny stridsfråga i USA, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Transfrågan är en mycket laddad fråga i USA. Av totalt 50 delstater är det nu förbjudet med könsbekräftande behandling för unga i 18 av dem, och där ingår alltså nu Nebraska.

Alla förutom en delstat har lagstiftat om det i år.

– Det här är nya saker som sker och det finns ytterligare 14 delstater där man överväger olika typer av förbud, säger Fouad Youcefi i Morgonstudion.

Oftast är det republikanska politiker som driver frågan och vill göra lagarna mer restriktiva.

– Man pratar om att det är med hänsyn till barnen, att barn inte ska kunna fatta så livsomvälvande beslut. Man använder sig också av de ganska många exempel som finns på unga transpersoner som har ångrat att de genomfört olika typer av behandlingar, säger Fouad Youcefi.

Foto: SVT

Sverige har lyfts i debatten

Även i Sverige har frågan om könsbekräftande behandling för minderåriga varit omdiskuterad. Socialstyrelsen har blivit mer restriktiv. Och den svenska hållningen har även blivit ett slagträ i den amerikanska debatten:

– Motiveringen från guvenören i Montana när han ville genomföra förbud mot bröstoperationer var att sådana genomförs inte i Sverige, men det stämmer inte. I Sverige är det inte olagligt att få den här typen av behandling, men det sker bara i undantagsfall och i samråd med föräldrar, men det går att genomföra, säger Fouad Youcefi.

Skillnaderna är samtidigt stora i USA och i flera delstater är reglerna mer liberala än i Sverige.

– Allt fler personer kommer behöva resa till en annan delstat för att genomföra de här behandlingarna.

Förbjuder även abort

I Nebraska, som är den senaste delstaten att begränsa tillgången till könsbekräftande behandlingar för unga, fattade politikerna i samma veva även beslut om att förbjuda abort från vecka tolv, med undantag för aborter efter våldtäkt, incest och där moderns liv är i fara.

De nya restriktionerna gällande könsbekräftande behandlingar väntas träda i kraft 1 oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.