Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nästan 90 procent av ukrainarna vill att vi går med, så det här är vår reaktion”, säger den ukrainska presidentens rådgivare till SVT. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Zelenskyjs rådgivare: Vårt enda mål är nu Nato-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands olagliga annekteringar av ukrainska områden och missilangrepp så sent som i måndags visar varför Ukraina måste gå med i militäralliansen NATO. Det säger Ihor Zjovkva, en av president Volodomyr Zelenskyjs absolut närmaste rådgivare till SVT.

Kriget i Ukraina har pågått sedan 2014, men den fullskaliga invasionen 24 februari förändrade allt. Det uppger Ihor Zjovkva till SVT. Ambitionen för Ukraina är nu att bli en medlem av förvarsalliansen Nato.

– Det är en process som är i enlighet med våra värderingar för att skydda vårt samhälle, sa president Zelenskyj den 30 september när landet lämnade in en ”snabbansökan” till försvarsalliansen.

Agerandet kom som ett direkt svar på Rysslands olagliga annektering av regioner i Ukraina.

Under torsdagen den 13 oktober uppgav representanter för Kreml att målet med kriget och ockupationen (det som i Ryssland kallas en militär specialoperation) i Ukraina är oförändrade, men kan uppnås via förhandlingar. Det är dock inte första gången Ryssland sagt att man kan tänka sig att sätta sig vid förhandlingsbordet med Ukraina, men experter har avfärdat inbjudningarna som ensidiga och icke seriösa.

Hör Ihor Zjovska om Ukrainas nuvarande Nato-linje och synen på fredssamtal med Ryssland i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.