”Det står klart att vi inte gjorde tillräckligt för att förhindra att de här verktygen användes för att skada”, skriver Facebook-grundaren Mark Zuckerberg i sin ursäkt. Foto: TT

Zuckerberg om Facebookskandalen: Mitt misstag

Uppdaterad
Publicerad

Facebook är under lupp sedan Cambridge Analytica-skandalen. Nu väntar hårda utfrågningar i USA:s kongress för grundaren Mark Zuckerberg om hur sociala medier-jätten hanterar människors personliga uppgifter.
I ett skriftligt uttalande till kongressen har Zuckerberg redan bett om ursäkt.

”Det står klart att vi inte gjorde tillräckligt för att förhindra att de här verktygen användes för att skada”, skriver Zuckerberg i uttalandet som offentliggjorts av ett av representanthusets utskott.

”Det var mitt misstag, och jag är ledsen. Jag startade Facebook, jag drev det och jag är ansvarig för vad som händer här”, skriver han vidare enligt Reuters.

Två utfrågningar

På tisdag och onsdag väntar utfrågningar först i senaten och sedan i representanthuset.

– Mer än något annat ser jag fram emot att höra Mark Zuckerbergs planer för Facebooks framtida ansvar när det gäller att skydda användares data, och hur man tänker sig att proaktivt stoppa skadligt beteende istället för att tvingas svara för det månader senare, säger republikanen John Thune i ett uttalande, enligt The Washington Post.

Knepet för att klara sig helskinnad, säger tech-rådgivaren Bradley Tusk till CNN, är att vara så uppriktig som möjligt.

Rådet: Var inte undvikande

– Hitta inte på ursäkter, var inte undvikande, håll inga föreläsningar. Försök bara förklara vad som har hänt.

Dex Torricke-Barton, Facebooks förre kommunikationschef och tidigare talskrivare åt Zuckerberg, påpekar dock att Facebook-vd:n genomgått en hel del medieträning och längs vägen också skaffat sig erfarenhet av att ha att göra med toppolitiker.

– Vissa kongressledamöter kanske ser fram emot möjligheten att trycka till Mark offentligt, men de kommer sannolikt att bli besvikna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet