”Det är sexuellt våld att tvingas föda barn”

Uppdaterad
Publicerad

Gammellaestadianismens hårda press på kvinnor att föda barn och bli gravida har väckt starka reaktioner inom den svenska kyrkan. Härnösands biskop Tuulikki Koivunen Bylund ser det som sexuellt våld.

Kyrkan balanserar på en farlig väg om den ger ståndpunkter i familjeplanering. Så kommenterar Härnösands biskop Tuulikki Koivunen Bylund gammellaestadianisternas syn på barnafödandet.

Svenska kyrkan har en sansad inställning till olika rörelser och religiösa samfund inom den. Tuulikki Koivunen Bylund, biskop i Härnösand, säger dock att ett religiöst samfund inte ska bestämma antalet barn dess medlemmar ska ha. Och inte heller påverka hur många barn kvinnan ska föda.

— Det här handlar om en fundamentalistisk tolkning av bibeln och sexuellt våld. Alla kristna måste hjälpa till och bekämpa det. Genom att lyfta fram den diskussionen kan vi försöka ändra attityderna,påpekar Koivunen Bylund

”Allt som avskiljer oss från Gud är synd”

Inom laestadianismen är det förbjudet att använda preventivmedel. Kvinnans roll och sexualitet hör starkt ihop med moderskapet. Att använda preventivmedel är därmed synd. 

– Enligt den lutherska läran är allt som skiljer oss från Gud synd. Och så tror även jag. Om användandet av preventivmedel eller förtyck av kvinnor avskiljer oss från Gud anser vi det vara synd. Å andra sidan tar det oss närmare Gud om vi respekterar kvinnor och accepterar de som jämställda partners, förklarar biskopen Tuulikki Koivunen Bylynd.     

Efterlyser teologisk diskussion

I Sverige är l laestadianismen en mycket mindre rörelse än i Finland. I Sverige finns det ett par tusen medlemmar medan antalet medlemmar i Finland uppskattas till 120 000. Rörelsen har sedan länge tagit avstånd från statskyrkan bland annat i frågan om kvinnliga präster. Tuulikki Koivunen Bylund efterlyser en teologisk diskussion om kvinnans ställning i familjen och inom kyrkan.

– Jag anser att fundamentalism är mycket farligt oavsett om den utövas inom den kristna kyrkan eller någon annan religion. Bibeln ska inte enbart läsas utan tolkas, och det är den tidsenliga tolkningen som jag vill lyfta fram. Det är också väldigt bra att de här kvinnorna inom olika religiösa samfund vågar kliva fram och ifrågasätta normerna i läran. Om laestadianerna får kvinnor till de ledande positionerna inom rörelsen kan normerna ändras, säger biskopen Tuulikki Koivunen Bylund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#gudslivmoder

Mer i ämnet