Språkskolan i Haparanda och Torneå. Foto: SVT

Framtiden om Haparandas och Torneås språkskola avgörs

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för den gränsöverskridande verksamheten är oviss då Torneå stad vill avsluta verksamheten i sin nuvarande form.

Idag, den 26 mars, ska Torneås kommunfullmäktige bestämma om de följer kommunstyrelsens riktning att avsluta språkskolans verksamhet i sin nuvarande form. Något som chockar både elever och föräldrar.

En av de är föräldern Jaakko Heikkilä som pratat med Sisuradio.

Haaparannan ja Tornion kielikoulu

– Det här var en stor besvikelse. Skolans existens i sig gör så att barnen blir självlärda i båda språken. Det är svårt att förstå vad det är som händer.

Inga resurser

Till Sisuradio säger Torneås stadsdirektör Timo Nousiainen att anledningen till att språkskolan kan komma att läggas ner är pengar, då verksamheten har fått 1 miljon kronor mindre av den finska staten efter en ändring 2010.

Även antalet elever har sjunkit de senaste åren.

– Om vi inte lyckas få 12 nya elever att börja i skolan, vilket krävs av oss i Torneå, så slutar språkskolan och därför är det bra om vi kan komma överens om en ny modell redan i vår.

Stängd diskussion

Bengt Westman är socialdemokratisk ordförande i barn och ungdomskutskottet. Han tycker att debatten om skolans framtid inte inkluderat de som faktiskt kommer att påverkas av beslutet.

– Hela den här diskussionen har tagits på högsta nivå. Inga föräldrar, lärare eller personer från skolledningen har närvarat. Så det är svårt att hålla koll på vad som kommer att hända och varför, säger han till Sisuruadio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haaparannan ja Tornion kielikoulu

Mer i ämnet