Norden gratulerar Finland 100

Uppdaterad
Publicerad

De nordiska statscheferna träffades i Helsingfors med anledning av Finlands 100-årsjubileum. Hundratals personer samlades på Salutorget för att välkomna kungligheterna till Finland.

Finlands presidentpar Sauli Niinistö och Jenni Haukio välkomnade enligt ett minutiöst schema Islands president Guðni Jóhannesson och fru Eliza Jean Reid, Norges kung Harald och drottning Sonja, Sveriges kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt Danmarks drottning Margarethe till presidentens slott.

Det är första gången som de nordiska presidenterna och kungligheterna träffas alla i Finland.

finland100

Efter mottagandet blev det ett besök bland annat på Hanaholmens kulturcentrum med anledning av återinvigningen för kulturcentret för Sverige och Finland.

Kung Carl XVI Gustaf höll tal under återinvigningen och gratulerade 100-åriga Finland.

– Vi är grannar och kollegor. Vi är samarbetspartners på många olika områden. Ibland är vi konkurrenter, som sporrar varandra i broderlig tävlan. Men framför allt är vi vänner och familj, sade kungen enligt Yle.

Jubileumsdagen avslutas med en festmiddag på presidentens slott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

finland100

Mer i ämnet