Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ordförande Markus Marttila varför det behövs en sanningskommision för sverigefinnarna. Foto: Kimmo Tetri, SVT

Sverigefinländarnas delegation vill se sanningskommission: ”Har fått utstå kränkningar”

Uppdaterad
Publicerad

Juristen Markus Marttila valdes till ordförande under Sverigefinländarnas delegations ordinarie plenum. Den nya styrelsen som lotsas av Marttila kommer att arbeta för att en sanningskommision för sverigefinnar tillsätts.

Under 2020-talet har regeringen tillsatt en sannings- och försoningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset, samt en sanningskommission för det samiska folket. Nu vill Sverigefinländarnas delegation att en likvärdig utredning tillsätts för den nationella minoriteten sverigefinnarna.

– Detta är ett långsiktigt arbete som inte kan göras på ett år. Delegationen har inte resurserna eller ens viljan att göra det själv, säger Marttila.

Marttila menar att det första steget till att en sanningskommision tillsätts är att undersöka hur andra minoriteter har gått tillväga. Enligt Marttila kommer även kontakter att tas med svenska politiker samt annan expertis inom området.

Sverigefinländarnas delegation

–Sverigefinländarnas delegation är en paraplyorganisation för den sverigefinska nationella minoriteten.

–Delegationen verkar på riksplan, medan dess medlemsorganisationer arbetar på lokal och regional nivå.

–Till delegationens ansvarsområde hör generella och principiella frågor som rör finska språket, sverigefinnarna samt de nationella minoriteternas ställning och rättigheter i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.