Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar sverigefinska ungdomar vilket landslag de hejar på och varför. Foto: SVT

Sverigefinska tonåringar: Därför hejar vi oftast på Finland i ishockey

Uppdaterad
Publicerad

Ett säkert vårtecken är när Eurovision Song Contest och herrarnas världsmästerskap i ishockey närmar sig. I ishockey håller unga sverigefinnar på Finland – trots det faktum att de aldrig bott där. Men när det gäller Eurovision får det bästa bidraget ungdomarnas röster.

Unga sverigefinnar som SVT Uutiset intervjuat håller oftast på Finland i ishockey, men i andra sporter och idrotter kan valet falla på Sverige.

– Om Armand Duplantis tävlar i stavhopp håller jag på honom, eftersom jag inte känner till några finländare i den grenen, säger Hilda Söderström.

Bästa bidraget avgör i Eurovision

Inom Eurovision väljer de sverigefinska ungdomarna favorit först efter att de tagit del av alla bidragen.

– Jag måste höra låtarna innan jag kan bestämma mig för vem jag ska rösta på. Förra året röstade jag så klart på Käärijä från Finland, säger Tilde Bachman.

Alla sverigefinska ungdomar i klippet ovan är födda i Sverige. Se mer om ämnet i aktualitetsprogrammet – 15 minuter från Uutiset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.