Nyheterna från Finland väcker många frågor om resande. Foto: SVT

Vad gäller om man reser till Finland eller hem från Finland?

Uppdaterad
Publicerad
Frågor och svar, uppdaterade 29 maj

Vad ska en sverigefinne tänka på om hon/han vill besöka Finland?

UD avråder från alla icke nödvändiga resor till utlandet, men man kan man åka från Sverige till Finland för att t ex arbeta eller studera. Mer information finns att läsa på raja.fi (länken leder till information på svenska).

Om man ska till Finland, är val av färdsätt värt att tänka på. Följ transportörernas hemsidor för uppdaterade avgångstider, rutter och annan information.

Samt så ska man ta hänsyn till att man i Finland hänvisas efter ankomst till förhållanden som motsvarar två veckors karantän. Mer information finns att läsa på raja.fi (länken leder till information på svenska).

En allmän rekommendation är att aktivt följa de finska myndigheternas hemsidor, exempelvis finska utrikesministeriet och THL d v s Institutet för hälsa och välfärd (länkarna leder till informationssidor på svenska).

Vad ska man tänka på om man återvänder till Sverige från Finland?

Regeringen beslutade att förlänga det tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige t o m den 15 juni 2020, men både svenska och finska medborgare är undantagna från inreseförbudet. För tillfället tillämpar Sverige inga karantänsregler för inresande. Läs mer på polismyndighetens webbplats.

Vad ska man tänka på om man har besök här just nu från Finland?

På Statsrådets webbplats står det att fritidsresor från Finland till utlandet ej rekommenderas, och finländska resenärer utomlands uppmanas återvända till Finland.

De som nu återvänder till Finland från utlandet hänvisas i Finland till förhållanden som motsvarar två veckors karantän. Då ska personen som återvänder till Finland ta kontakt med ex sin arbetsgivare för att ordna detta.

Observera: Artikeln uppdaterades 29 maj 2020

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Koronaviruksesta SVT Uutisissa

Mer i ämnet