Tusentals firade i Minsk – trots coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Europa har 75 års-jubileet av segern mot Nazityskland ställts in eller på annat sätt gjorts smittsäker — men inte i Vitryssland.

Under lördagen firades segerdagen med veteraner och tusentals glada åskådare, covid-19 till trots.

I grannlandet Ryssland ställdes det som väntades bli ett historiskt firande in av smittskyddsskäl. Ryssarna fick nöja sig med ett tv-sänt tal med Putin och bilder av ett ödsligt Röda torget.

Men i Vitryssland fattade president Aleksandr Lukasjenko ett annat beslut. Pandemin till trots firades dagen på gator och torg i Minsk, för att högtidlighålla minnet av segern och hedra dem som stred och dog i kampen mot nazismen.

Coronapandemin

4 000 soldater paraderade i den vitryska huvudstaden, och krigsveteraner utan ansiktsmasker syntes på hedersplatser bland de flaggviftande åskådarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I luften flög stridsplan och helikoptrar.

Över 20 000 fall av smittan

Vitryssland har sedan pandemins början haft en ljum inställning till smittskyddsåtgärder, och skolor och arbetsplatser har hållits öppna som vanligt i landet som nu rapporterat över 20 000 fall av smittan.

Lukasjenko har tidigare kallat reaktionerna på smittan för ”psykotiska”, och uppmanat medborgarna att bada bastu och dricka vodka för att ”förgifta” viruset.

Utöver Vitryssland har endast ett land i forna Sovjetunionen firat segern mot Nazityskland på vanligt vis: Turkmenistan. Till skillnad från Vitryssland har dock Turkmenistan inte rapporterat ett enda fall av smittan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet