Åkesson: Det går inte att ignorera oss

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna fick nästan 13 procent av rösterna i gårdagens val, mer än en fördubbling jämfört med förra valet. Den nya statsministern Stefan Löfven kan inte strunta i SD, menar Jimmie Åkesson.

På valkvällen sade Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som kommer att få i uppdrag att bilda regering, att det inte kommer att bli något samarbete med Sverigedemokraterna trots att partiet gick kraftigt framåt i valet.

Men enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson kan Stefan Löfven inte strunta i Sverigedemokraterna.

– Vi har väldigt tydliga block fortfarande. Om det blir blocköverskridande samarbete ska det gå att hålla ihop under hela mandatperioden och det vet vi inte om han klarar, sade Åkesson i Gomorron Sverige.   

– Vi är så stora i dag att man måste förhålla sig till oss. Det går inte att ignorera oss i riksdagen.

Tror på genomslag

Jimmie Åkesson tror att det finns möjligheter för Sverigedemokraterna att få genomslag för sin invandringspolitik.

– I till exempel Danmark har ett parti som liknar oss växt väldigt mycket och tvingat andra partier att anpassa sig, sade han.

Enligt Jimmie Åkesson kommer det förr eller senare att ske en anpassning från något annat parti till Sverigedemokraternas invandringspolitik.

– Annars kommer vi att fortsätta att växa och det vill de inte, sade han.

Spara på invandringen

På frågan vad Sverigedemokraterna kommer att kräva för att vid en omröstning i riksdagen inte fälla en budget från Löfvens regering nämnde Jimmie Åkesson välfärds- och invandringspolitiken.

– Vi föreslår omfattande satsningar i välfärden som det blir mycket svårt att genomföra utan att spara pengar på invandringen, sade han.

– De andra partierna sparar inte på invandringen. Det är tvärtom deras största satsning.

Vill inte ställa till oreda

SD-ledaren fick frågan hur partiet kommer att förhålla sig om den nya regeringen lägger förslag som liknar SD:s på andra områden än invandringen, till exempel beskattningen av pensionärerna.

– Stefan Löfven har ett valmanifest att förhålla sig till och där har han lovat att behålla 75 procent av den så kallade pensionärsskatten – alltså straffbeskattningen för pensionärerna. Det är inte vad vi vill. Vi vill avskaffa den skatten helt, sade Jimmie Åkesson.

– Men det förutsätter att man finansierar det. Och det kan man inte göra utan att spara på invandringen. Det har alla partier varit väldigt tydliga med i den här valrörelsen.

Jimmie Åkesson är inte främmande för att det kan bli nyval på grund av Sverigedemokraternas agerande i riksdagen.

– Men jag vill understryka att det inte är något självändamål med nyval. Vi tänker inte använda vår vågmästarställning i riksdagen för att ställa till oreda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet