Foto: TT

Björklund: Förtroendet är ordentligt naggat i kanten

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiets Jan Björklund är långt ifrån nöjd med regeringens överenskommelse med Vänsterpartiet kring begränsade vinster i välfärden, och flaggar återigen för att regeringen kommer att få det svårt i riksdagen framöver. – Vi kommer inte att medverka till att riva upp friskoleuppgörelsen och dansa efter Jonas Sjöstedts pipa, säger Björklund och slår fast att regeringen kommer att tvingas söka stöd hos SD om de ska få igenom förslagen.

Det var en besviken Jan Björklund (FP) som mötte pressen efter att regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade presenterat sin uppgörelse med Vänsterpartiet om nya regler för vinster i välfärden. Folkpartiledaren ansåg att dagens enda tydliga vinnaren var Vänsterpartiet.

– Vänsterpartiet gick till val under rubriken ”Inte till salu”, och det har Vänsterpartiet inte heller varit. Det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som har lagt sig platt i den här uppgörelsen, sa Jan Björklund.

Läget efter valet 2014

Främst beklagade han att friskoleuppgörelsen, som alliansregeringen slöt med S och MP under föregående mandatperiod, enligt honom nu går i graven.

– Vitsen med en blocköverskridande uppgörelse är att den ska stå sig över regeringsskiften, det är därför man gör den typen av uppgörelser.

Kritiserar regeringens feminism

Överenskommelsen med Vänsterpartiet går i huvudsak ut på att vinster från välfärdsbolag till största del ska återinvesteras i verksamheten. Den synen på vinst är Jan Björklund skarpt kritisk till, och han varnar nu för försämrat utbud när färre människor kommer att starta bolag inom välfärden.

– I sak betyder den nya politiken att människors valfrihet kommer att begränsas, exempelvis föräldrars möjlighet att välja skola till sina barn eller mormors möjlighet att välja inom äldreomsorgen.

Folkpartiledaren talar även om att välfärden är en starkt kvinnodominerad bransch, och anklagar den nya regeringen för att motarbeta kvinnors karriärmöjligheter.

– Den här nya feministiska regeringen, som de kallar sig, börjar med att beskära kvinnors möjligheter till företagande och till att kunna byta arbetsgivare för att förbättra sina anställningsvillkor, till exempel, säger Björklund.

Kan komma att kräva stöd från SD

De borgerliga partierna kommer inte att medverka till att de aviserade förändringarna godkänns i riksdagen.

– Vi kommer inte att medverka till att riva upp [friskole]uppgörelsen och dansa efter Jonas Sjöstedts pipa.

– Om de ska genomföras av den nuvarande riksdagen måste de rödgröna söka stöd hos Sverigedemokraterna.

Jan Björklund flaggar också för ett ordentligt sämre läge för Stefan Löfvens regering att söka stöd hos allianspartierna i riksdagen framöver.

– Förtroendet är ordentligt naggat i kanten för den nya regeringen. När de talar om en samarbetsregering har de öppnat väldigt dåligt, med total konfrontation i ett antal frågor på ett olyckligt sätt.

Valtersson: ”Otroligt sorgligt”

– Väldigt tråkigt och mycket mer långtgående än vad jag faktiskt hade trott, säger Mikaela Valtersson, ordförande för Friskolornas riksförbund.

Hon konstaterar att både S, men också sitt eget gamla parti, Miljöpartiet, gått V ”så himla mycket till mötes”. Konsekvensen blir färre aktörer och därmed minskad valfrihet, enligt henne.

När hon tar på sig sin gamla MP-hatt – Valtersson var tidigare ekonomisk-politisk talesperson för partiet och en av de mer framträdande – uttrycker hon sorg.

– Att MP släppt hela sitt engagemang man hade för fristående skolor. Och det enda sista inför valet som man ändå höll kvar vid där man sade att vi kommer i alla fall inte att gå med på ett kommunalt veto – det släppte man nu också och gick helt på Vänsterpartiets krav. Det tycker jag är otroligt sorgligt.

SN: Väljarna röstade inte för det här

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne radar upp några konsekvenser av den röd-gröna överenskommelsen.

Cirka 160 000 anställda jobbar inom privat välfärd.

– Där de trivs bättre än i offentlig drift, säger hon och hänvisar till undersökningar.

Det finns 40 000 anställda inom privat hemtjänst. Och det finns enligt Lemne 18 000 som bor på privat drivna äldreboenden.

Mindre valfrihet för brukarna och mer makt hos politikerna, blir resultatet av V:s starka inflytande i överenskommelsen, enligt Svenskt Näringsliv.

Och det som nästan gör henne mest upprörd – väljarna röstade inte för det här:

– Sammantaget gick V och MP bakåt i valet, säger Lemne

Vårdföretagarna: Käppar i hjulet

Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius hade väntat sig att det skulle föreslås en utredning, men är ”lite omskakad” av attityden vid presskonferensen, och att Stefan Löfven inte talade om vikten av kvalitet i vården.

– Här letar man efter så många åtgärder som möjligt som kan sätta käppar i hjulet för privata vårdföretag, säger han till TT.

Tenelius är långt ifrån säker på att det blir som de rödgröna partierna vill.

– Vi ger inte upp hoppet. Jag tror inte att det finns en majoritet i riksdagen för att skrota det system som finns i dag.

Men om förslagen att begränsa vinster skulle genomföras fullt ut kommer företagen sakta men säkert dö, åtminstone de mindre och medelstora. Det blir svårt för småföretag att hitta investerare om de inte får dela ut någon vinst, enligt Tenelius.

– De små företagen kommer inte kunna härda ut, de behöver kapitaltillförsel för att utvecklas. Däremot har de lite större företagen bättre möjligheter att övervintra, säger Håkan Tenelius.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet