Det här händer nu i svensk politik

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett osäkert parlamentariskt läge i Sverige just nu, och den kommande veckan händer mycket. SVT Nyheter reder ut begreppen – och staplar de viktiga datumen – åt dig.

29 september: Den nyvalda riksdagen samlas för att välja talmän.

30 september: Riksdagen öppnas. Det är den första möjliga dagen för talmannen att föreslå ny statsminister.

2 oktober: På torsdagen röstar riksdagen om en ny statsminister.

3 oktober: Möjlig dag för Löfven, om riksdagen godkänt honom, att läsa upp regeringsförklaring och presentera ministrar. Konselj på slottet. Det formella regeringsskiftet sker. Det tar dock sannolikt längre tid att få en ny regering på plats.

17 november: Sista dagen för den nya regeringen att lägga fram budgetproposition, ett avgörande läge för S-regeringen. Om en majoritet av riksdagen röstar ner en budget kan regeringen inte regera – och det leder till regeringskris. Allianspartierna har redan innan sagt att de kommer att lägga fram ett eget budgetförslag och rösta för det (liksom SD). Eftersom S + MP + V inte har över 50 procent av mandaten i riksdagen går budgeten endast igenom om SD inte röstar på Alliansens förslag, eller någon av oppositionspartierna stödjer regeringsbudgeten.

2015: Om regeringen inte får igenom sin budget, och det blir regeringskris och Löfven och hans ministrar tvingas avgå, utlyses nyval. Det sker i sådana fall inom tre månader från att det utlysts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet