Lasse Reuterberg på föreningen Blåeld är kritisk till hur Fas 3, eller ”Sysselsättningsfasen”, leder till utnyttjande av gratis arbetskraft. Foto: TT

Fas 3 – en miljardindustri

Uppdaterad
Publicerad

Sedan de första långtidsarbetslösa började i den kritiserade åtgärden Fas 3 har Arbetsförmedlingen betalat ut 5,5 miljarder i bidrag till arbetsgivare. Fas 3 har blivit en miljardindustri.

Våren 2009 började de första långtidsarbetslösa i Fas 3. Sedan dess har antalet växt till 35 000. För varje långtidsarbetslös i Fas 3 betalar Arbetsförmedlingen 5000 kronor i månaden till arbetsgivaren i ett så kallat anordnarbidrag.

Arbetsgivare behöver inte betala lön

Arbetsgivarna får alltså betalt för att ge de långtidsarbetslösa sysselsättning och behöver inte betala någon lön. Ersättningen till de långtidsarbetslösa betalar staten eller kommunen i form av arbetsmarknadsstöd eller socialbidrag.

– Jag brukar kalla de som är i Fas 3 för de ”oanställningsbara”, många av dem kommer från långa perioder av arbetslöshet, säger Lasse Reuterberg. Han är ordförande för den ideella föreningen Blåeld som sysselsätter 250 långtidsarbetslösa i Fas 3, eller Sysselsättningsfasen, som den nu heter.

– De har ofta tappat tron på sig själva, är ovana vid rutiner och arbetskamrater. Långtidsarbetslöshet gör folk deprimerade och till sist sjuka, säger Lasse Reuterberg.

Två parallella arbetsmarknader

Han och den ideella föreningen Blåeld är en del av den så kallade ”sociala ekonomin”, alltså organisationer och föreningar som finansieras med bidrag från stat och kommun.

Det är som att det nu finns två parallella arbetsmarknader, en ordinarie och så den den nya ”sociala”. Där den ena finansierar den andra via skattsedeln.

– Jag tror att den som en gång hamnat i den sociala ekonomin har svårt att ta sig därifrån, säger Lasse Reuterberg.

Kritik för ”förvaring”

Den ideella föreningen Blåeld har bland annat en secondhandbutik, ett lager och ansvarar för skötseln av Stortorpsparken i Trångsund. Eventuella inkomster går till välgörenhet, just nu till barn i Syrien.

Fas 3 har blivit kritiserat för att inte ge långtidsarbetslösa någon meningsfull sysselsättning,  utan bara fungera som förvaring och inte leda till jobb. Mest kritiserat har vinstdrivande företag inom Fas 3 blivit, som vuxit fram och vars hela affärsidé bygger på inkomster från anordnarbidraget. Lasse Reuterberg ordförande för Blåeld är starkt kritisk till företag inom Fas 3 som tar ut vinst.

– Det är fruktansvärt att utnyttja svaga människor för egen vinning, säger han.

Han tror att det blir svårt, om det ens går, att få bort det dåliga ryktet.

– Det gick för fort när åtgärden infördes, helt enkelt, regelverket och  kontrollen hängde inte med, säger han.

Snabbguide: Så tycker partierna i jobbfrågan

Anordarbidrag har växt lavinartat

De utbetalda anordnarbidragen till arbetsgivare har växt lavinartat i takt med att antalet långtidsarbetslösa i Fas 3 blivit allt fler. I april 2014 hade Arbetsförmedlingen betalat ut totalt 5,5 miljarder kronor.

40 procent av de arbetsgivare som fått anordnarbidrag består av privata företag, 30 procent av icke vinstdrivande verksamheter, som ideella föreningar – omkring 30 procent av arbetsgivarna inom Fas 3 finns inom offentlig sektor.

Körde över regeringen

Våren 2011 växte sig kritiken så stark att oppositionen körde över regeringen i riksdagen. I ett så kallat utskottsinitiativ krävde oppositionen att inga fler skulle få börja i Fas 3. Ett utskottsinitiativ är inte tvingande. Regeringen svarade med att ändra reglerna så att även långtidsarbetslösa i Fas 3 fick tillgång till andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder, och ändrade samtidigt namnet från Fas 3 till Sysselsättningsfasen.

Socialdemokraterna går nu till val på att slopa Fas 3 och föreslår i stället så kallade ”extratjänster i välfärden”.

– Jag tillhör de som inte tror att det går att skrota Fas 3, oavsett regering, säger Lasse Reuterberg. Det går ju inte att ta bort de 35 000 långtidsarbetslösa som i dag finns i Fas 3, och tiotusentals fler är på väg in. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus arbete

Mer i ämnet