Fridolin pressad om lönerna: Vi har varit tydliga

Uppdaterad
Publicerad

I veckan lade Miljöpartiet fram ett vallöfte som skulle innebära 10.000 kronor i löneförhöjning under åtta år för lärare.

I kvällens utfrågning av språkröret Gustav Fridolin visade det sig att staten bara står för drygt 2.000 kronor av dessa.

Utöver satsningen från statligt håll i Miljöpartiets förslag ska resten av pengarna komma från de vanliga lönehöjningarna varje år. Enligt Gustav Fridolin blir det 10.000 kronor under åtta år.

– Det innebär ju 3.000 med den vanliga lönehöjningen under det året. Så 7,5 procent statligt, och så klart den vanliga lönehöjningen i kommunen. På åtta år blir det 10.000 kronor.

Utfrågningen

Men du kan ju inte lova ut någon löneförhöjning i kommunen?

–  Det finns ju en avtalsrörelse som är gjord. Det är ju inte så att lärarna kommer att sluta ha avtalsrörelser.

Men de bestämmer väl inte Miljöpartiet över?

– Alla kommuner är väldigt tydliga med att man behöver höja lärarlönerna.

”Har varit väldigt tydliga”

Fridolin pressades hårt av programledarduon Anna Hedenmo och Mats Knutson. Hedenmo sa att många lärare som hon har pratat med har ”fått intrycket av att ni vill se till att lärarnas löner höjs med 10.000 kronor i månaden under en åttaårsperiod”.

Nu visar det sig att det är drygt 2.000 kronor som era pengar räcker till, sedan är det vanliga löneförhandlingar som sköter resten.

– Vi har varit väldigt tydliga med hur vi menar att man ska kunna höja lönerna med 10.000 generellt under tio år.

Är det tio år nu helt plötsligt?

– Ska alla lönerna upp, det är ju lite olika i en avtalsrörelse.

Men era förslag handlar ju inte om några 10.000, det är långt därifrån.

– Jo, vårt förslag innebär att man lägger 3,7 miljarder för att kunna lägga in statliga pengar för att höja lönerna. Det är ett förslag som är synat av facken och har fått uppmuntran.

Ingen lärare tror ju att det inte blir några löneförhöjningar vid den vanliga avtalsrörelsen, varför ska du låtsas som att du bjuder på det?

– Vi har varit tydliga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet