Hökmarks attack mot Björk: Starkaste kraften för Putin

Uppdaterad
Publicerad

När EU röstade om att fördöma Rysslands agerande i Ukraina röstade alla partier för – förutom V och PP. I kvällens slutdebatt då krisen i Ukraina togs upp, hettade det till mellan Vänsterpartiets Malin Björk och Moderaternas Gunnar Hökmark.

V:s toppkandidat försvarade att man röstade mot ett fördömande.

– Vi fördömde oerhört starkt Putins och Rysslands agerande. Vi har också en fredstanke som bygger på dialog och mindre vapenskrammel, sa Malin Björk (V), som påpekade att man röstat för ett annat fördömande.

– Medan de andra konsekvent röstar för drönare och uppröstning, röstar vi emot.

Lägger ansvar på Nato och EU

Vänsterpartiet lägger ansvaret på Nato och EU, vilket M:s toppnamn i EU-valet, Gunnar Hökmark, tycker är som att säga att Ukrainas folk inte själva har rätt att bestämma över sin egen framtid.

– Att bestämma över Ukrainas samhälle är ingen fråga mellan EU och Ryssland. Ukrainas folk vill ha fri handel och öppenhet, möjlighet till rättsstat och detta kallar Malin Björk en provokation.

– Ryssland har inte rätt över ett annat land, sa Hökmark. Det finns någonting som heter demokrati.

Björk svarade att hon vet vad det största hotet mot demokratin är.

– Vi ser att demokratin är hotad i Europa, den kommer från extremhögern i Europa och den står vi upp mot. Vi är den starkaste kraften mot hotet mot demokratin i Europa.

Då avbröt Hökmark direkt med en syrlig kommentar:

– Och den starkaste kraften för Putin.

S: Bildt tog EU:s roll

Utrikesminister Carl Bildt (M) har fått kritik för högt tonläge mot Ryssland, en roll som EU ska axla – inte Bildt, enligt Marita Ulvskog (S).

– För vår del är det otroligt allvarligt som har hänt. Vi ska följa det noga, men inte höja tonläget eller skapa nya konflikter – utan låta EU agera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet