SVT:s politiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Knutson om bakslaget i skoluppgörelsen: ”Ett svårslaget rekord”

Publicerad

Det blir ett svårslaget rekord att en regering, redan innan den är utnämnd, presenterar förslag som av allt att döma röstas ner i riksdagen. Så säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson om att Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser ut att åka på bakslag om sin skoluppgörelse. Han tror att delar av uppgörelsen kan komma att tas bort i ett faktiskt förslag.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet slog i går på stora trumman om en första stor uppgörelse om skolan. Men oppositionen ser ut att sätta stopp för centrala punkter i uppgörelsen, bland annat obligatorisk gymnasieskola och högskolebehörighet för alla gymnasieprogram.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson säger att det är svårt att förstå varför den nya regeringen går ut så stort med ett förslag som det ser så mörkt ut att få igenom.

Läget efter valet 2014

– Jag kan inte förklara varför. Det hade varit rimligt att vara mer försiktig och presentera förslag som man vet går igenom. Det blir ett svårslaget rekord att en regering, redan innan den är utnämnd, presenterar förslag som av allt att döma röstas ner i riksdagen.

Borgerliga svårflörtade om skolan

Att få fram en första uppgörelse om en så central politisk fråga som skolan kan vara en anledning att presentera uppgörelsen, enligt Mats Knutson. Och han betonar att ett framtida förslag kan se annorlunda ut.

– Det här är ingen proposition utan en uppgörelse om vad de vill göra. Det skulle inte förvåna mig om just de här delarna om obligatorisk gymnasieskola och högskolebehörighet för alla program inte finns med i den faktiska propositionen. Jag blir inte förvånad om de backar.

Att få med något av de borgerliga partierna på förslagen tror han blir svårt.

– De borgerliga kommer att vara svårflörtade i frågan. Det rör en skillnad om synen på yrkesutbildningar som har funnits mellan blocken en längre tid. Borgerliga har betonat vikten av lärlingsutbildningar medan S och MP har betonat vikten av högskolebehörighet. Möjligheten att få med dem är klart begränsad.

Prov på sårbarhet

Klart är att det kommer bli en vana med en regering som har svårt att få stöd för sina förslag.

– Vi kommer att få se detta i en massa förslag i framtiden. Det är en minoritetsregering med det svagaste parlamentariska stödet på över 30 år. Då är man sårbar, det är det som vi ser prov på nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet