Löfven: Ska samtala med V och MP

Uppdaterad
Publicerad

Vid halv två på måndagen inledde Stefan Löfven sin första presskonferens efter valsegern.
Han gav direkt besked om att han ska inleda samtal med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Förutom att Stefan Löfven ska inleda samtal med Miljöpartiet och Vänsterpartiet öppnar han även för samarbeten över blockgränsen.

– Alla demokratiska partier måste ta sitt ansvar. Vi har en ny politisk karta i Sverige och alla måste ta sitt ansvar. Jag kommer vilja inleda samtal med alla riksdagens partier. I dag med Miljöpartiet sedan med Vänsterpartiet och därefter i första hand Centerpartiet och Folkpariet, säger Stefan Löfven (S)

Både Folkpartiet och Centerpartiet har tidigare sagt att de inte kommer samarbeta med Socialdemokraterna men Löfven är ändå hoppfull.

– Jag har svårt att se att de vill sitta i fyra år i riksdagen och inte vilja genomföra något.

Flera beröringpunkter

Stefan Löfven har under förmiddagen haft ett möte med partitopparna. Tidigare under dagen sa Löfven enligt Dagens Nyheter att en blocköverskridande regering inte var aktuell, men under eftermiddagens presskonferens utesluter han inte en koalitionsregering.

– Jag utesluter ingenting. Man ska inte börja med att stänga dörrar.

Löfven lutar åt en Socialdemokratiskt ledd regering där Miljöpartiet troligtvis kommer att ingå. Men utöver det ser Löfven ser flera potentiella punkter för samarbeten över blockgränserna. Med Folkpartiet ser man bland annat beröringspunkter kring föräldraförsäkringen och socialförsäkringen.

FP-ledaren Jan Björklund är dock tvecksam till ett samarbete.

– Det finns inga sådana förutsättningar. Vi står för långt ifrån varandra när det gäller den regeringsbärande ekonomiska politiken. Nu har väljarna röstat fram en rödgrön gruppering som är större än Alliansen. Beskedet före valet var att då får de bilda regeringen, och då måste man hålla sig till det även efter valet, säger Björklund till TT.

Inget samarbete med SD

Även om Löfven öppnar för samarbeten över blockgränsen utesluter han ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– De delar inte våra värderingar om människors lika värde. Dock innebär det inte att de som röstat på dem inte gör det, säger Löfven.

SVT mötte LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson utanför partihögkvarteret. Han sa att han inte lägger sig i vilka Löfven samarbetar med men att det viktiga är att han fokuserar på jobben.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet