Moderaternas partistyrelse har beslutat att en extrastämma för att välja en ny partiledare ska hållas den 7 mars. Foto: TT

M väljer ny ledare 7 mars

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partistyrelse har beslutat att en extrastämma ska hållas den 7 mars för att välja en ny partiledare.

Moderaternas partistyrelse har beslutat att en extrastämma för att välja en ny partiledare ska hållas den 7 mars. När Fredrik Reinfeldt överraskande meddelade på valnatten att han avgår även som partiledare ”i vår”, väckte det förvåning och kritik.

Beslutet från Moderaternas partistyrelse att våren inträder redan den 7 mars är dock inte en följd av det, enligt partisekreteraren Kent Persson.

– Nej, det är för att valberedningen ska hinna göra ett gediget jobb och alla förbund ska kunna komma till tals och för att den nya partiordföranden ska kunna få ett brett stöd och tid för att förbereda sig, säger han.

”Historiskt misstag”

Reinfeldts besked har väckt förstämning i vissa delar av partiet men också uttalad kritik. Förre partiledaren Ulf Adelsohn har kallat det för ett historiskt misstag och den tidigare arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin säger att det är obegripligt.

Följden av Reinfeldts besked har blivit att Moderaterna hamnat på läktaren i svensk politik, och att Alliansen stått utan en klar ledare i en tid när varken regeringskris eller extraval kan uteslutas på grund av den svåra parlamentariska situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaterna väljer ny partiledare

Mer i ämnet