MP:s svar till Löfven efter försvarsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

En rödgrön valseger kommer inte att inneböra minskade försvarsanslag, trots att det är Miljöpartiets linje. Det sade S-ledaren Stefan Löfven vid kvällens partiledarutfrågning. Och MP:s språkrör Åsa Romson är inte förvånad över nobben från Löfven. – Det ligger i karaktären av en koalitionsregering att inget parti får igenom sin politik till hundra procent, säger hon till SVT.

Miljöpartiet, som räknas som Socialdemokraternas möjliga regeringspartner vid en rödgrön valseger, vill minska anslagen till det militära försvaret. Men det kommer inte S-ledaren Stefan Löfven gå med på sade han i kvällens utfrågning.

På frågan om Löfven är beredd att köra över MP i eventuella regeringsförhandlingar svarade han att han vill fullfölja försvarsberedningens rapport där slutsatsen dras att Sveriges militära förmåga behöver stärkas.

Utfrågningen

”Ingen nyhet att S och MP har olika syn”

Att S är beredd att köra över MP i försvarsfrågor kommenterar Miljöpartiets språkrör så här:

– Då måste jag ju naturligtvis titta på vilka frågor det handlar om. När det gäller frågan om Jas så är det ingen nyhet att S och MP har olika syn på att analysera svenska försvarets behov och framförallt kostnadsbilden.

Så en röst på Miljöpartiet är en röst på Socialdemokraternas försvarspolitik?

– Nej verkligen inte. Vi går till val som egna partier. MP har inte förhandlat om våra röster före valet.

Åsa Romson betonar att inget parti kommer att få igenom sin politik till hundra procent vid ett eventuellt bildande av en koalitionsregering.

– Det är alltid så med alla politikområden om man sitter i regering. Då tar man ansvar för alla politikområden och det finns olika delar i försvarspolitiken där vi har olika uppfattning och det finns delar där vi har lika uppfattning. Jag är övertygad om att förvarsfrågorna kommer att diskuteras, precis som andra frågor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet