Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterade på fredagen sin satsning på nya jobb. Foto: TT

S lovar 7.000 nya traineejobb

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna anslår 6 miljarder kronor för att genomföra sitt viktigaste vallöfte, den så kallade 90-dagarsgarantin för unga.

– Det är det bästa löftet vi kan ge till de unga, säger S-ledaren Stefan Löfven på en pressträff och tillägger att garantin är det första beslut en S-ledd regering kommer att ta.

Ungefär 50.000 unga kommer att beröras av garantin, enligt Löfven.

7.000 traineeplatser lovas

Enligt Löfven utgörs de 50.000 jobb, platser eller utbildningar det handlar om av till största del traineejobb, närmare bestämt 32.000. 25.000 av dem har presenterats tidigare och de resterande 7.000 ska S presentera senare.

Enligt Löfven är 6 miljarder, den kostnad som S redovisar, en årlig kostnad.

Det nya med dagens presentation är att ungdomsgarantin finns med i valmanifestet, samt att 7.000 ytterligare traineeplatser kommer till.

S förslag om 90-dagarsregel

Ungdomar som blivit arbetslösa ska senast efter 90 dagar erbjudas jobb eller utbildning, det är Socialdemokraternas förslag för att minska arbetslösheten.

Enligt Socialdemokraterna vilar jobbgarantin på tre byggstenar, dels att de unga som saknar gymnasieexamen ska fullfölja gymnasiet och erbjudas en utbildningsplan som leder dit. Dels att alla unga ska erbjudas jobb eller utbildningsinsatser senast 90 dagar efter att de har blivit arbetslösa och dels att det så kallade aktivitetsförbudet avskaffas.

Sociala krav i upphandling

I S-kalkylen för målet om 50 000 jobb och utbildningsplatser ingår 5 000 jobb som ska skapas genom att ”sociala krav” ställs i samband med offentliga upphandlingar. Vid en valseger ska överläggningar ske med kommunernas och landstingens samlande organ SKL för att få fler kommuner och landsting att ställa krav på sysselsättning för unga vid offentliga upphandlingar.

Unga deltog i nybygge – bra exempel enligt S

Stefan Löfven sade på pressträffen att ett exempel är när bostadsområdet Vivalla i Örebro byggdes om och unga, som en del av det, erbjöds sysselsättning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014

Mer i ämnet