Så förhandlar Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

För Stefan Löfven väntar nu tuffa förhandlingar om att sätta samman en regering som håller och som kan få igenom sin politik i riksdagen. Löfven är expert på fackliga förhandlingar, men hur långt räcker det nu?

Som förbundsordförande i IF Metall, hörde förhandlingar till Stefan Löfvens huvuduppgifter. Och bland arbetsgivarorganisationerna som var hans motpart, var han uppskattad för sin raka stil:

– Jag tror de flesta upplever Stefan Löfven som en öppen, ärlig och juste motpart som inte kör med några fula knep och så vidare, säger Bengt Hult som i sin egenskap av VD för Stål- och metallgruppen mötte Stefan Löfven i många förhandlingar.

Men det är skillnad på politik och fackföreningsverksamhet. Det menar Anders Ferbe som nu är ordförande i IF Metall:

– Det kan vara ett problem i det politiska spelet att man inte är fostrad sedan barnsben i den politiska diskussionen, utan kommer från en rakare och ärligare miljö inom fackföreningsrörelsen och diskussioner med motparten där, säger han.

Traditionell S-taktik ”går inte hem” hos miljöpartister

Mikaela Valtersson förhandlade som miljöpartistisk toppolitiker i många och långa timmar med Socialdemokraterna och är inte säker på att Löfvens fackliga förhandlingsstil kommer att gå hem nu, när han ska bilda regering:

– Jag tror inte det är någon garanti. Han har säkert en fördel av att han är van att förhandla, men sedan är det inte alltid säkert att det är en fördel gentemot Miljöpartiet. En del av de här metoderna eller traditionerna man har sett förut, där man från socialdemokratiskt håll använt ganska mycket maktspråk och pampfasoner, tror jag inte går hem så bra hos miljöpartister. Det har alltid retat Miljöpartiet när S har den typen av strategi.

Fixar jobbet

Men Bengt Hult, den gamle motståndaren på arbetsgivarsidan tvekar inte om att Löfven kommer att klara de tuffa förhandlingar som väntar om regeringsbildning och politik.

– Han var otroligt representativ och trevlig rakt igenom, en reko kille.

Tror du han fixar jobbet som partiledare?

– Ja, det är jag fullständigt övertygad om att han gör, säger Bengt Hult.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet