Foto: SVT

Sjöstedt attackerades om regeringsdugligheten

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna kommer skapa kaos i Sverige om de vinner valet, det menade Allianspartiernas ledare i kvällens slutdebatt i SVT. När det handlade om jobb och ekonomi blev det häftigt munhuggande mellan Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt på ena sidan och Folkpartiets Jan Björklund och Kristdemokraternas Göran Hägglund på andra sidan.

Allianspartierna siktade tidigt i debatten in sig på regeringsdugligheten hos de rödgröna partierna.

– Jonas Sjöstedt skulle på måndag, om olyckan är framme kunna vara Sveriges mäktigaste man, inte Stefan Löfven utan Jonas Sjöstedt, som kommer diktera vad de här skulle ha för politik, sade Göran Hägglund när det handlade om den ekonomiska politiken.

Val 2014

Sjöstedt svarade med ett skratt.

– Det blir inget armageddon om vi vinner valet, det kan jag lova.

Även Jan Björklund ville ifrågasätta de rödgrönas förmåga att bilda regering.

– Det står i tidningarna att det kan bli kaos nästa vecka. De som skriver så, de menar ju att kaoset uppstår om rödgröna vinner valet. Det beror ju på att ni inte har någon gemensam politik. Flera av partierna har aldrig suttit i regering och aldrig tagit ansvar.

”Som att kliva på Titanic när man ser isberget”

Han fortsatte med att säga att han tycker att svenska folket ska ställa sig några frågor inför valet på söndag.

– Hur mycket ränta är man beredd att betala för att chansa på det där kaoset? Hur mycket högre elpriser vill man betala när ni ska lägga ner kärnkraften? Och vem ska undervisa barnen i skolan efter klockan ett på eftermiddagen när lärarna går hem, när ni infört sex timmars arbetsdag?

Sjöstedt var inte sen med att ge tillbaka:

– Det kommer från mannen som vill införa euron i Sverige, det är som att kliva på Titanic när man ser isberget vid horisonten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet