Foto: SVT

Söder: ”Stärkt vågmästarroll har varit målet”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna nära fördubblar sitt resultat jämfört med resultatet 2010. Det visar SVT:s stora vallokalsundersökning.

I SVT:s vallokalunderökning Valu som presenterades klockan 20.00 får Sverigedemokraterna 10,5 procent. Förra valet landade partiet på 5,7 procent. Partisekreterare Björn Söder är mycket nöjd.

– Det ser väldigt positivt ut för SD:s del. Vi brukar vara underskattade i sådana här mätningar så vi ser väldigt positivt på detta.

Val 2014

– Det har varit vårt mål hela tiden att behålla vår vågmästarroll och stärka den. Det är viktigt för att vi ska kunna få genomslag för vår politik.

Ser ut att vinna kampen om tredjeplatsen

Sverigedemokraterna vinner, enligt SVT:s Valu, kampen om platsen som riksdagens tredje största parti. Miljöpartiet kommer en bra bit efter med 7,1 procent.

Vilka som blir tredje största parti anses ha stor betydelse, inte minst eftersom Sverigedemokraterna och Miljöpartiet har utsett varandra till huvudkonkurrenter.

”Stämningen är hög”

SVT:s reporter Pontus Mattsson rapporterade från SD:s valvaka strax efter att Valun presenterats. Han säger att stämningen är hög.

– Just nu är den hög, väldigt, väldigt hög.

Varför det ser ut att ha gått så bra för SD är för tidigt att säga ännu tycker han.

– Men det har ju funnits en kritik mot invandringspolitiken bland den svenska befolkningen, hos en större del än vad som tidigare röstat på dem. Under den här mandatperioden har de uppenbarligen lyckats locka en större del av den delen av befolkningen.

”Blir tungan på vågen”

Det stora stödet talar för att SD får mer inflytande, men frågan är hur mycket inflytande de får av övriga riksdagspartier, menar SVT:s valanalytiker Henrik Ekengren Oscarsson.

– Sverigedemokraterna blir vad man brukar kalla tungan på vågen, om det här skulle stå sig. Man har möjlighet att försöka utöva inflytande. Problemet är ju att SD vill ha inflytande i en fråga och där gör ju de andra partierna en helt annan analys.

Kommer de att få någon riktig makt?

– Det är ju väldigt svårt att säga. Det är tidigt ännu under valkvällen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet