Tommy Möller tror inte att Moderaterna kommer att närma sig Sverigedemokraterna. Foto: SVT

Statsvetare: M kommer inte att närma sig SD

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna gjorde ett mycket dåligt val men det handlar inte om någon kris som efter valet 2002, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap. Trots den stora väljarförlusten till SD tror inte Tommy Möller att Moderaterna kommer att närma sig Sverigedemokraterna i invandringsfrågan.

Enligt Tommy Möller har regeringsfrågan varit det mesta centrala hos ”de nya Moderaterna”. Man har mycket hårt prioriterat den ekonomiska politiken med starka statsfinanser. På den punkten har man utmanat Socialdemokraterna som tidigare hade mest förtroende. Moderaterna är numera det parti som väljarna har mest förtroende för när det gäller att sköta landets ekonomi.

– Det här är det första valet som det regeringsalternativ som har störst förtroende i den ekonomiska politiken inte vinner valet, säger Tommy Möller.

Läget efter valet 2014

En annat arv efter Fredrik Reinfeldt är Alliansen som gjort att de borgerliga blivit ett regeringsalternativ på riktigt.

– De har hållit ihop under tio år, vilket inte många väntade sig, säger Tommy Möller. 

Förutom den borgerliga enigheten och regeringsdugligheten är arvet efter Fredrik Reinfeldt betydligt svårare att ringa in, menar Tommy Möller. Man talar om att partiet ständigt måste förnya sig men det är oklart vad det innebär.

– Att ett parti måste förnya sig när samhället förändras och det kommer nya utmaningar är ett banalt påstående, men betyder det också att den idémässiga kärnan ska förändras – vilken den nu är? undrar han.

Ingen genomklappning

Tommy Möller påpekar att Moderaterna visserligen gick bakåt mycket kraftigt i årets val procentuellt sett – men från en väldigt hög nivå. Det är faktiskt det tredje bästa valet partiet gjort, berättar han.

– Det är inte en total genomklappning som det var 2002. Man är fortfarande det klart dominerande borgerliga partiet. Den positionen är inte hotad som den var 2002, säger han.

– Jag tror det pågår en intensiv diskussion i det tysta om hur man i Moderaterna ska beskriva att valresulatet relativt sett inte är så dåligt – en kamp om beskrivningen av verkligheten. Men det är klart: det får inte bli för överslätande, säger han. 

Reinfeldts efterträdare

Tommy Möller tror inte att Moderaterna står inför ett vägval mellan det ”gamla och nya”. Det har gått så lång tid sedan förändringarna inleddes att det nu är en helt ny generation moderater som finns i partiet. 

Mellan de personer som pekats ut som tänkbara efterträdare till Fredrik Reinfeldt, bland andra gruppledaren i riksdagen Anna Kinberg Batra och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd,  är det svårt att se några tydliga politiska eller ideologiska skiljelinjer, menar Tommy Möller.

– De har förstås sina käpphästar och profilfrågor. Det är aldrig egalt vem man väljer, någon skillnad blir det väl, men jag kan faktiskt inte bedöma de politiska skillnaderna mellan de utpekade kandidaterna, säger Tommy Möller. 

Reinfeldts sommartal

Sverigedemokraterna blev tredje största parti i valet och av partiets nya väljare kom var tredje från Moderaterna. En vanlig förklaring till att så många gick från M till SD är att många väljare är missnöjda med regeringens generösa flyktingpolitik – bland annat manifesterad i Fredrik Reinfeldts uppmärksammade sommartal om att svenskarna måste ”öppna sina hjärtan”.

Tommy Möller tror dock inte att Fredrik Reinfeldts tal spelade någon större roll för Moderaternas väljarförluster till Sverigedemokraterna. Det stod klart relativt tidigt under mandatperioden att många väljare, som röstade med Moderaterna i valet 2010, tänkte rösta på Sverigedemokraterna i årets val.

– Talet syftade inte till att vinna tillbaka de här väljarna. De var nog redan förlorade. Det är tveksamt om det blev ytterligare någon förlust efter talet.

Går inte i takt

Däremot noterar Tommy Möller att överensstämmelsen mellan Fredrik Reinfeldts hållning och de moderata väljarna långtifrån är fullständig i migrationspolitiken.    

– Efter Sverigedemokraterna är det Moderaterna som har flest sympatisörer som är kritiska mot en generös invandringspolitik. Det är ingen jättestor skillnad mot andra partier, som också har en sådan opinion, men med Reinfeldts starka profilering har han inte gått helt i takt med sina väljare, säger Tommy Möller.  

– Det finns en insikt om det i partiet, inte minst bland moderata kommunpolitiker som tycker att man ska tona ner den här hållningen och i stället resonera på ett sätt som går åt ett helt annat håll.

Migrationspolitiken

Frågan är om vi efter valet, och med en ny partiledare, kan vänta oss en omläggning av Moderaternas migrationspolitik, inte minst mot bakgrund av väljartappet till Sverigedemokraterna – ett parti som har kraftigt minskad invandring som den i särklass viktigaste frågan.

– Jag har svårt att se att man skulle närma sig Sverigedemokraterna. Den stora utmaningen för Moderaterna, liksom för flera andra partier, är att fortsätta att ha en generös asylpolitik och samtidigt fokusera på integrationspolitiken. Hur ska man få in nytillkomna i det svenska samhället? Där är det så uppenbart att politiken har misslyckats, säger han.

Enligt Tommy Möller krävs det här en utveckling av politiken, som inte genomförs i en handvändning, och som kräver mycket arbete och kommer att ta lång tid.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet