SVT har utsända reportrar i fem länder under valdagen. Foto: SVT Design

SVT storsatsar – på plats runt om i Europa

Publicerad

Årets EU-val är det största någonsin. 28 länder ska rösta fram ledamöter till EU-parlamentet och SVT är på plats i fem av dem utöver Sverige.
– Det är viktigt att vi har egna medarbetare på de platser som vi nu bedömer som mest intressanta för vår publik, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT.

14.30-17.00: Chatta med våra korrespondenter om läget i Europa

Korrespondenterna har lämnat rapporter från respektive länder, du hittar dem i bildsnurran i toppen av artikeln.

751 ledamöter ska väljas till EU-parlamentet och valet pågår under totalt fyra dagar.

Det började redan under torsdagen och slutar när Italiens vallokaler stänger klockan elva på söndagskvällen. SVT storsatsar och skickar ut reportrar till flera storstäder runt om i Europa.

”Vill inte styras av Europa”

Bland annat är Aktuellt-ankaret Nike Nylander på plats i London där valet genomfördes redan i torsdags och där det högerpopulistiska partiet UKIP väntas göra ett starkt valresultat. Partiet har som mål att Storbritannien ska lämna EU och i mätningar har partiet fått stöd av uppemot 30 procent.

– Vi är del av Europa, men vi vill inte styras av EU. Vi kommer att lämna EU, det är jag övertygad om, sa kandidaten Jane Collins när SVT mötte henne i Yorkshire för några veckor sedan.

”Extra intressant”

Även i Frankrike, där SVT:s Europakorrespondent Christian Catomeris är på plats, blåser högervindarna starkt. Marine Le Pens Front National väntas mångdubbla sina mandat i parlamentet, från dagens tre till tjugoen enligt prognosen.

– Den grupp i Europaparlamentet där Front National är med kommer att vara extra intressant med tanke på Sverigedemokraterna, säger Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på SVT.

På plats även i Ukraina

Utöver London och Paris är SVT på plats även i Bryssel, Berlin och Warszawa.

– Från Bryssel kommer vi att kunna ge helhetsbilden. Och Tyskland och Polen är stora viktiga länder inom EU – inte minst med tanke på Ukrainakrisen , säger Thörnqvist.

– Vi kommer även att rapportera från Kiev och Donetsk i Ukraina under valvakan, där pågår samtidigt ett avgörande val till presidentposten.

SVT:s utsända under valdagen

Visa

Nike Nylander, London

Tomas Jordan, Warszawa

Christian Catomeris, Paris

Ulrika Bergsten, Bryssel

Rolf Fredriksson, Berlin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet