Urban Ahlin valdes till ny talman

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas Urban Ahlin valdes i dag av riksdagen som ny talman. Ahlin har med sin erfarenhet i utrikesfrågor varit en het kandidat till utrikesministerposten.

Riksdagen samlades på måndagen för att välja ny talman och när riksdagens ledamöter sagt ja till Ahlin så möttes han av applåder. Urban Ahlin tar därmed över efter Per Westerberg som talman för riksdagen.

– Det är Socialdemokraternas uppfattning att Urban Ahlin besitter den erfarenhet och kompetens som krävs för den betydelsefulla uppgiften att leda arbetet i Sveriges riksdag den kommande mandatperioden, sade Mikael Damberg, S gruppledare i riksdagen, inför valet.

Moderaternas Tobias Billström valdes också till första vice talman. Sverigedemokraternas Björn Söder valdes efter flera timmars omröstning till andre vice talman och Miljöpartiets Esabelle Dingizian valdes senare till tredje vice talman.

Ahlin oväntat val

Ahlin är riksdagsledamot sedan 1994, vice ordförande i utrikesutskottet och utrikespolitisk talesperson för S. Han är ett oväntat val och har snarare funnits med i spekulationerna som ny utrikesminister.

Både Björn von Sydow och Susanne Eberstein har i förhand tippats vara tänkbara S-kandidater till talmansposten.

”Har precis haft en kvinna”

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger till TT att det inte varit svårt att enas om att föreslå Ahlin även om det fanns ”många bra kandidater”.

– Han har en bred erfarenhet. Han har suttit i riksdagen i 20 år och kan den parlamentariska uppgiften i talmansuppdraget. Han har suttit i utrikesutskottet och det är det utskott där det finns mest behov av att samla olika partiers uppfattning över blockgränser. Och han har internationella kontakter, säger Löfven.

På frågan om S inte borde ha valt en kvinnlig talmanskandidat, svarar Löfven:

– Vi har precis haft en kvinna under förra mandatperioden.

I och med nomineringen är Ahlin nu utesluten för jobbet som utrikesminister, därmed tilltar spekulationerna om både före detta EU-kommissionären Margot Wallström och S partisekreterare Carin Jämtin, som kandidater för posten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet