• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Pilotprojekt på akuten på Sahlgrenska där läkare får betalt per patient. Projektledare Tobias Carlson är positiv till försöket. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)Val 2018

Akutläkare får betalt per patient – ska minska köer

Läkare jobbar extra på akuten och får mer betalt ju fler de behandlar. 350 kronor per ”färdig” patient får de i ersättning. Det är en del av Sahlgrenskas arbete med att försöka få akutmottagningen att fungera bättre efter förra vinterns kris när patienter kunde bli kvar i uppemot tre dygn.

Under hösten och vintern har man på akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, i Göteborg testat något man kallar ”stream-team” på kvällarna. Det är läkare som går in på sin lediga tid och jobbar extra på akuten.

För detta får de 350 kronor i timmen i grundersättning och sedan får de 350 kronor per färdighandlagd patient. De arbetar alltså på ackord.

– Vi har infört ett bonussystem där lediga läkare från övriga SU går in och tar lättare patienter, säger Tobias Carlsson, chef för Akututvecklingscentrum inom SU.

Förbättra arbetet på akuten

Tanken är att man därigenom skall minska akutmottagningens problem, som bitvis kulminerade under första delen av 2017 då patienter kunde ligga kvar på akuten och vänta på vårdplats i upp till tre dygn. Något som bland annat innebar att Vårdförbundet tillsammans med Kommunal, Saco och Vision gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket med krav på förbättringar.

SU har dessutom även haft stora problem med att rekrytera och behålla kompetent personal på akuten. 

Ett pilotprojekt

Det största bekymret de har inom akutsjukvården är när de har för många patienter inne på akuten samtidigt, sk ”crowding”, enligt Tobias Carlson. Han jämför problematiken vid att försöka flytta om böcker i en bokhylla som är halvfull jämfört med en som är överfylld. Det ena är lätt. Det andra svårt, ineffektivt och frustrerande.

”Stream-team” är ett försök att minska risken för ”crowding”.

– Det är ett pilotprojekt som skall pågå i tre till sex månader. Det är en del av arbetet att se till att vi inte hamnar i samma situation som förra vintern, säger Tobias Carlsson,

Tanken är att de extrainsatta läkarna som jobbar på ackord skall ta hand om patienter med låg risk och förväntad kort vårdtid, och därmed avlasta ordinarie personal som kan koncentrera sig på svårare fall.

– Vi vill att de tar hand om de patienterna som ofta blir kvar på akuten länge då de prioriteras sist och gör att akuten i princip överbeläggs, vilket försenar hela avdelningens arbete, säger Tobias Carlsson.

Patientsäkerhet

Läkarna i ”stream-teamet” behandlar i snitt 1,8 patienter i timmen, vilket tillsammans med grundersättningen ger en snittlön på närmare 1000 kronor i timmen. Det är ungefär tre gånger mer än ordinarie personal.

Om man ser till patientsäkerheten. Är det inte risk att man slarvar för att tjäna mer pengar?

– Vår erfarenhet hittills är att de bedömer fler patienter än de andra läkarna och att de gör det med bra kvalitet. De gör samma arbete snabbare om man jämför med ordinarie läkare på akuten, säger Tobias Carlsson.

Finns det några konflikter eller något som är känsligt när det gäller detta att läkare jobbar på ackord?

– Det bästa hade varit om vi hade haft tillräckligt många läkare, speciellt akutläkare som skulle kunna jobba på alla tider på dygnet hela tiden som ordinarie. Men i den situation som vi är nu, där det är brist på läkarkraft på akuten, så är ju detta ett sätt att hjälpa till och lösa ett akut problem, säger Tobias Carlsson, chef för Akututvecklingscentrum inom SU.

SVT rapporterade · Akutläkare får betalt per patient - vad tycker du?

07.19
Läkare jobbar extra på akuten och får mer betalt ju fler de behandlar. 350 kronor per "färdig" patient får de i ersättning. Det är en del av Sahlgrenskas arbete med att försöka få akutmottagningen att fungera bättre efter förra vinterns kris när patienter kunde bli kvar i uppemot tre dygn. Är det här en bra eller dålig lösning, vad tycker ni?
07.20
Har du erfarenheter från akuten? Dela med dig!
07.35
Det är väl bra? Ingen vill sitta tre dygn och vänta, lika bra att de får betalt då så man kan få hjälp snabbare.
07.35
700 kronor per patient är inte klokt. Är det vad som ska krävas för att man ska kunna få hjälp när man blir sjuk i Sverige?
08.14
Redovisa sjukvårdskostnaderna från 60 talet och framåt. Hur har kostnaden utvecklats per skattebetalare? Har sjukvården fått mindre pengar per person?
Varför får bara läkare del av ackordet?
Risken för slarv med ett ackord hängande över sig blir ju uppenbart!!
Hälsn. Ingemar
08.26
Självklart. Alla skattefinansierade jobb ska betalas efter mätbar utförd prestation med kvalitet och återbetalningskrav om motsatsen.
08.52
Det är för lätt att komma till ett sjukhus med bl.a. typ förkylningar och småkrämpor. Det behövs hårdare regler vilka som får söka sig till akuten. Barn och äldre ska ha förtur och givetvis riktiga akutfall. Alltså i första hand reglerat mottagning. Men som vanligt drar man sig för att angripa överfulla akutmottagningar eftersom man räds konflikter. Hade vårdcentraler fungerad , med kortare väntetider och fler akuttider hade det avlastad sjukhusens akutmottagningar avsevärt.
09.54
Närhälsan borde ha specialister som kommer med jämna mellanrum o tar patienter. Ibland bryr sig inte läkare på vårdcentraler att följa upp patienter/ prover som sjukhusen sagt till patienten att följa upp på VC. Man tenderar mer och mer att hänvisa till psykosomatik. Dessutom frågar man bara ”vad är det aktuella problemet” och ser inte sammanhang - kanske pga tidsbrist. Snabbt in snabbt ut. Tror att det är väldigt många som ”går runt” i vården pga att ingen helhet ses och att kunskapen ibland är dålig på VC.

09.54
Tid är pengar. Den bästa lösningen är att ha fler mottagningar med möjlighet för drop in tider. Vårdcentral med möjlighet för sortera de lättakuta. Akuten ska vara det som verkligen är akut.
09.54
Om patienter kommer in med småkrämpor eller annat icke-akut så lär det här systemet underlätta för personalen att skicka dem till t.ex. vårdcentralen eller en specialist istället för att de ska vänta under lång tid på akuten. Akuten är trots allt för akutfall och inte standardundersökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Vård

Mer i ämnet