Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil säger att det är viktigt med hyresrätter, men det är svårt att komma ifrån att nybyggda bostäder är dyra. Foto: SVT

Alliansen får majoritet i Varberg efter att SPI tappar mandat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att samtliga röster har räknats i Varberg står det klart att SPI Välfärden tappar de två mandat som de såg ut att ha vunnit, och Centerpartiet och Vänsterpartiet får ytterligare varsitt mandat, vilket ger Alliansen egen majoritet i kommunen.
– Det blev en glad överraskning, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

I dag har de så kallade onsdagsrösterna, det vill säga sena förtidsröster och utlandsröster, räknats på valkanslier runt om i landet.

I Halland är inte alla kommunresultat färdiga än, men  den hittills mest markanta förändringen har skett i Varberg där SPI Välfärden blir av med båda de mandat som de såg ut att ha vunnit efter valnatten.

Istället får Vänsterpartiet och Centerpartiet varsitt extra mandat, vilket i sin tur leder till att Alliansen nu trots allt kan få egen majoritet i Varberg.

Väldigt nära

– Jag fick veta för en timme sedan när min telefon började ringa. Det blev en glad överraskning, även om vi visste att det var väldigt nära. Det känns som att vi får en flygande start, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Under förra mandatperioden styrde Alliansen i kommunen tillsammans med Miljöpartiet, som förlorade samtliga sina fyra mandat i valet.

Alliansen i Varberg har tidigare varit i kontakt med SPI Välfärden för att se om de var intresserade av ett samarbete.

– Det underlättar att vara fyra runt bordet i stället för fem, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Halland

Mer i ämnet