Val 2018

Centern blev valraketen i Östersund

Publicerad

Mycket tyder på att det blir maktskifte i Östersund. Det mesta pekar nu på att centerns Bosse Svensson den kommande perioden blir kommunstyrelsens ordförande.

Under den vecka som nu följer kommer det att räknas kryss. AnnSofie Andersson (S) blir inte längre Östersunds främsta företrädare. Även om Socialdemokraterna även i fortsättningen är enskilt största parti, så har vi en klar Alliansseger.

AnnSofie Andersson besviken

AnnSofie Andersson (S) är besviken. Men konstaterar att Centerpartiet gått bra i valet och att det bland annat kan ha med debatten om Litsbacken att göra.

För Centern har gått som en raket i kommunfullmäktigevalet och rimligen hamnar där tyngsta kommunalrådsplatsen.

Rimligen sätter sig Bosse Svensson i det pampiga rum i rådhuset där AnnSofie Andersson suttit de senaste mandatperioderna.

Euforisk valvaka för C

Stämningar i den sportbar där Centern höll sin valvaka har nog inte varit lika euforisk sedan Sverige vann mot Schweitz i fotbolls-VM:s sextondelsfinal.

– Vi har ju gått otroligt bra i Lit och Häggenås. Där är det givetvis skidbacken i Lit som påverkat, menar Bosse Svensson.

Har ni haft någon draghjälp av missnöjet kring expresscykelvägarna?

– Nej, där tror jag inte att Centern specifikt har fått någon utdelning. Snarare då av det som skett inom Östersundshem, menar han.

AnnSofie Andersson (S), kommunalråd Östersunds kommun Foto: SVT

S avvaktar till onsdag

Och AnnSofie Andersson, S, är förvånad över resultatet men vill inte slå fast något förrän onsdag då ett slutgiltigt resultat presenteras.

– Nu får vi samla ihop oss och analysera, säger AnnSofie Andersson.

Samtidigt resonerar hon om att Socialdemokraterna i Östersund kanske varit otydliga med väljarna.

– Vi har inte tillräckligt kommunicerat att det går bra för Östersunds kommun.

Här hittar du mer om hur Östersund röstade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Jämtland

Mer i ämnet