Centerpartiet och Anders Samuelsson anser att ett brett samarbete över blockgränserna skulle vara det bästa för Jönköping. Foto: SVT/Pressbild

Centern: ”Så vill vi att Jönköping ska styras”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Ja, så ska Jönköpings kommun styras närmaste mandatperiod enligt ett förslag från Centerpartiets förhandlingsdelegation.

Enligt förhandlingsdelegationen så ser Centerpartiet inte att det finns några förutsättningar för ett alliansstyre i minoritet eftersom man då blir beroende av Sverigedemokraterna.

– Det har gått fem veckor sedan valet och vi vill bryta dödläget och tydliggöra var Centerpartiet står, säger Anders Samuelsson (C).

Partiet har istället som målsättning att bilda ett styre bestående av Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– Vi bedömer att denna ledning skulle ha mycket goda förutsättningar att få till stånd politiska majoriteter i kommunfullmäktige i alla politiska sakfrågor och kan fungera på ett ansvarsfullt sätt under hela mandatperioden. För Centerpartiets del är Liberalerna vår viktigaste samarbetspartner inom alliansen men vi välkomnar även andra allianspartier att ansluta till detta samarbete i det politiska mittfältet, säger Samuelsson.

Socialdemokraterna positiva

Socialdemokraterna har tidigare gjort klart att man gärna ser ett samarbete över blockgränserna, men kommunalrådet Ilan De Basso säger att det inte pågår några konkreta förhandlingar, även om man har samtalat med allianspartierna efter valet.

– Vi delar uppfattningen att det behövs ett blocköverskridande samarbete för att få ett stabilt styre, sedan vilka som ska ingå får varje parti ta ställning till, säger Ilan De Basso (S).

Hur ser du då på tanken att samarbeta med C och L som Centerpartiet föreslår?

– Det är kanske det mest naturliga om det handlar om blocköverskridande samarbete.

Så här fördelades mandaten i Jönköpings kommun. Foto: SVT Grafik

Ingen egen majoritet

De fyra föreslagna partierna skulle få 38 mandat, vilket är lika mycket som en opposition av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedomkraterna skulle ha. Vänsterpartiet har fem mandat.

– Då skulle vi ha utslagsröst eftersom vi har ordförandeposten. Enda gången det skulle falla är om Vänsterpartiet röstar med SD, men det har aldrig hänt, säger Anders Samuelsson (C)

Överraskande för Liberalerna

För Liberalernas förstanamn David Gerson kommer beskedet från Centerpartiet idag som en överraskning.

– Jaha, det måste väl innebära att C lämnar Alliansen. Nu måste vi diskutera det här och ta ställning, säger David Gerson (L).

Han säger att ett mittstyre som det C föreslår kan vara intressant men L har ännu inte tagit något beslut i den riktiningen.

– Det blir väldigt intressant att höra vad våra andra allianskollegor M och KD tycker om detta, säger David Gerson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköping

Mer i ämnet