Centerpartiets Anders W. Jonsson

Centerpartiets Anders W. Jonsson om arbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Fristående arbetsförmedlare och bättre villkor för småföretagare är något av det Centerpartiets riksdagsledamot Anders W. Jonsson föreslår för att få ner arbetslösheten i länet.

Vad anser Du att man ska göra för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i vårt län?

– Sänka kostnaderna för den som ger en person det första jobbet. Fri etablering för fristående arbetsförmedlare. Låt fler aktörer få uppgiften att förmedla jobb. Bättre möjligheter för unga att starta företag. Se till att inte så många lämnar gymnasieskolan utan fullständiga betyg.

Val 2018 – #dinröst

Utrikesfödda har generellt svårt att få jobb i Sverige. Svårast är det i Gävleborgs län som har högst andel arbetslösa i landet, bland utrikesfödda.

Vad ska man göra för att få ner den siffran?

– Grundregeln måste ändras så att det är jobb eller praktik från första dagen som gäller. Många utrikesfödda saknar eller har en bristfällig utbildning. Det måste fram fler enkla jobb med lägre ingångslön. En lägre ingångslön är bättre än att år efter år leva på bidrag.

Arbetslösheten i Gävleborgs län, alla kategorier, är alltid bland de högsta i landet.

Vad behöver göras för att få fler i arbete i just Gävleborg?

– Fyra av fem nya jobb skapas i småföretagen. Bättre villkor för småföretag, inte minst bättre företagsklimat i länets kommuner, leder till fler jobb.

Om inte fler unga, fler utrikesfödda och fler arbetsföra Gävleborgare  kommer ii arbete i framtiden; vad kommer det att få för konsekvenser, tror du?

– Fler som måste försörjas med bidrag och färre som betalar skatt är förödande. Det skapar utanförskap och inte minst mindre pengar till sjukvård och äldreomsorg.

Finns det något speciellt i ditt partis politik som du vill framhålla i arbetet mot arbetslösheten?

– De små företagen är nyckeln till att skapa fler jobb.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet