Val 2018

De drömmer om en framtid som poliser

Publicerad

Idag startar ansökningstiden för de som vill utbilda sig till polis nästa år. Och för första gången är Malmö en av utbildningsorterna.

I förra veckan höll Skånepolisen möten i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad för att informera om utbildningen. I Malmö kom 22 personer, hälften av dem kvinnor.

– Det är ett perfekt yrke. Det kommer alltid att finnas jobb att söka. Och det är spänning och varierande arbetsuppgifter. Dessutom får man röra på sig, säger Wilma Johansson, en av de sökande.

– Jag delar Wilmas uppfattning, och jag är inte rädd för våldet. Det finns alltid kollegor som kan stötta en. Jag vill inte sitta på kontor sju till fem. Det är inte min grej, säger Desirée Jildenmyr, som liksom Wilma redan har bestämt sig för att söka.

Mål att få med fler tjejer

– Det är positivt att så många tjejer kom till mötet. Vi har ju sedan länge satt upp mål med att få fler tjejer och personer med invandrarbakgrund utan att lyckas fullt ut, säger Jonas Lander, polisinspektör och handledarsamordnare.

Det var dock få studenter med invandrarbakgrund på mötet. En av dem som ändå kom var Zinat Talash, som vill förverkliga sin pojkdröm.

-  Jag har varit intresserad av polisutbildningen sedan jag var tio, så det är verkligen någonting jag kommer att söka mig till. Jag vill hjälpa både människor och samhället, säger han.

Tester genomförs i höst

Ansökningsperioden är 14 – 31 maj. I höst genomför rekryteringsmyndigheten tester på behöriga sökanden. För studenterna återstår sedan att se om de kommer in i Malmö eller på några av de andra utbildningsorterna, Umeå ,Stockholm eller Växjö. Det finns också möjligheter att studera på distans.

Utbildningen börjar i januari, men var i Malmö den ska förläggas är ännu inte klart. Grundtipset är i någon av Malmö Universitets lokaler.

Nya möjligheter även för poliser

Även för de utbildade poliserna i Malmö öppnas nya möjligheter när lärartjänsterna ska besättas.

– Jag tror att intresset är stort för det. Det är ju en rolig utbildning med väldigt engagerade och motiverade studenter, säger Mikaela Ek, polisinspektör i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Brott och straff

Mer i ämnet