Helena Lindahl (C) och Edward Riedl (M) Foto: SVT

Detta tror politikerna i Västerbotten om regeringsbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Det är lite skilda bud när politikerna i Västerbotten siar om hur lång tid det tar för Sverige att få en ny regering. Det kan gå rätt snabbt, tror Edward Riedl (M), medan Helena Lindahl (C) tror att det kan ta ganska lång tid.

Nu när resultatet i riksdagsvalet fastställts tar diskussionerna om hur Sveriges regering ska se ut ännu mer fart. De riksdagsledamöter från länet som SVT pratat med tror att det ligger intensiva dagar framför oss, men hur lång tid det tar är osäkert.

– Det är jättesvårt att säga, men jag tror att det kan dröja ganska lång tid. Båda blocken är ju helt inställda på att regera, säger Helena Lindahl (C).

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

Isak From (S) tror också att det kommer att gå att bilda en regering, men att det kommer att krävas en hel del diskussioner.

– Jag tror att det kommer en regering på plats, men hur den ser ut får vi se. Och får den sedan inte igenom en budget, då får vi ett väldigt knepigt läge, säger From.

Riedl (M): ”Tror inte det blir segdraget”

En som inte tror att det blir särskilt svårt att bilda regering är Edward Riedl (M). Han menar att det parlamentariska läget inte kommit som en överraskning för någon och att förhandlingar mellan Allianspartierna pågått under en längre tid.

– Jag tror inte att det blir särskilt segdraget. Vi har tydliga lagar och regelverk för hur en regering ska komma på plats, säger Riedl.

SD vill se M- och KD-regering

Sverigedemokraterna följer naturligtvis utvecklingen med intresse och nyblivna riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) tycker att något av blocken borde inleda diskussioner med hans parti.

– Jag kan hålla med Jimmie Åkesson om att ett bra alternativ är en M- och KD-regering. Hellre det än en Alliansregering, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Västerbotten – Efterspelet

Mer i ämnet