På Kroksbäcksskolan i Malmö uppstod det stundtals köer till röstningen. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler röstade i Malmös utsatta områden

Publicerad

Valdeltagandet har ökat i flera utsatta områden i Malmö. I Hermodsdal-Gullviksborg, som hade lägst valdeltagande 2014, röstade nu 58,2 procent i riksdagsvalet vilket är hela tio procentenheter högre än förra valet.

– Vi känner att det är jättekul, folk har uppmärksammat vårt arbete, speciellt i Hermodsdal där vi jobbade hela sommaren, säger Aya Akram, projektsamordnare för 100 demokratiambassadörer i Malmö.

– Det har varit jätteroligt, och även om människor från början ville föra en dialog med oss så var vi ändå där och visade att det var val snart. Folk som inte visste vad partier står för fick broschyrer på olika språk.

Storsatsning

Inför valet i år storsatsade demokratiambassadörerna i Malmö på områden där valdeltagandet hittills har varit lågt. I augusti anordnades även Malmedalen, Malmös egen politikervecka, på Rosengård.

Det har gett resultat och i stadsdelar som Herrgården, Kryddgården S, Almhög och Heleneholm ligger ökningen på mer än 5 procentenheter, enligt siffror från Valmyndigheten.

– Vi är jättestolta över oss själva och på de som har lyssnat och använt sin röst och det gör mig jätteglad. För mig personligen är det viktigt att få med en enda person, och det gläder mig att vi har gjort den här insatsen, säger Aya Akram.

Törnrosen/Örtagården mot strömmen

Totalt har valdeltagandet i Malmö kommun ökat från 77,1 procent till 79,5 procent. Men stadsdelen Törnrosen/Örtagården sticker ut, där valde färre invånare att rösta i år jämfört med 2014. Där sjönk valdeltagandet med 11 procentenheter till 47,5 procent vilket är lägst i hela kommunen.

– Vi har ju varit där och pratat med människor, kanske får vi lägga extra fokus på det området nästa val, säger Aya Akram.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet