Foto: SVT

Gymnasiet där fyra av fem röstade på SD förbereder inför valet

Uppdaterad
Publicerad

Vid förra skolvalet 2014 röstade närmare 80 procent av eleverna på Nils Holgerssongymnasiet i Skurup på Sverigedemokraterna. Inför höstens val har skolan redan nu börjat förbereda temadagar, aktiviteter och debatter.

I samband med Riksdagsvalet i september anordnar många skolor skolval. Förra valresultatet på Nils Holgerssongymnasiet stack ut, fyra av fem elever röstade på SD. Nationellt fick partiet 12,2 procent i skolvalet.

– Yrkena man kan välja på skolan har stor konkurrens från utländsk arbetskraft. De som jobbar med det känner sig väl lite hotade. Då kan det vara så att de för över sina politiska åsikter till praktikanter, det är var jag skulle tro, säger Johannes Svensson, elev på skolan.

Val 2018 Skåne
Johannes Svensson, är elev på Nils Holgersson gymnasiet. Han röstade inte i skolvalet 2014, men har möjlighet att rösta i höst. Foto: Sanne Kleiner

Eleverna som går på skolan nu röstade inte i valet 2014, men har sina tankar på vad det kan bero på att ett parti får egen majoritet.

–  Jag tror att jag påverkas mycket av skolan och vad kompisarna tycker. Det är därför det är bra att vi kan diskutera på lektionerna för då får man en syn på andra partier också. Det är ju många som har lika åsikter, säger Lina Christensson, elev på skolan.

”Har med normen att göra”

För fyra år sedan var valdeltagandet på skolan 74 procent. Av skolans 164 elever röstade 120. Och 90 elever la sin röst på SD.

– Jag tror det har med normen att göra, att alla andra röstar på SD och då ska man rösta på SD, lite så, säger Mimi Roslin, elev på skolan.

Skolans rektor Eva Le Grand tycker det är anmärkningsvärt att ett parti får så stor andel röster, oavsett vilket parti det gäller. Nu vill de skapa möjlighet till fler samtal och diskussioner.

– Mitt mål är att eleverna som gör ett val på skolan vet vad de röstar på och inte röstar för att min kompis röstar på det, utan att man röstar för att man vet vad partiet står för, säger Eva Le Grand.

Eva Le Grand, rektor på Nils Holgerssongymnasiet. Foto: Sanne Kleiner

Under temadagarna i september kommer skolan ta upp sakfrågor kopplade till examensmålen såsom yrkesidentitet, samarbete och yrkeskultur men även källkritik, eventuellt föreläsningar och andra aktiviteter. Dessutom planerar skolan att bjuda in de partier som kandiderar till kommunfullmäktige för frågestunder där eleverna ska ges möjlighet att ställa frågor.

Fakta Skolval

Skolval är ett val på skolor som ger elever chansen att ta ställning genom att rösta på ett parti. Det är också en möjlighet att diskutera frågor som demokrati och inflytande. Skolval anordnas för elever i årskurs 7-9 eller gymnasiet och valet arrangeras av elever. Senaste Skolvalet fick över 500 000 elever chansen att rösta.

Skolval hålls som ett vanligt riksdagsval med valsedlar, rösträknare och annat som hör till. Efteråt räknas alla valresultat ihop och delas med allmänheten. Skolval är mer än valdagen, det skapar möjligheter till kunskap, samtal och utveckling. Det är enkelt att anmäla sig och allt material är gratis.

Skolval 2018 drivs av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Europeiska Ungdomsparlamentet Sverige och Ung Media Sverige på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Valmyndigheten och Skolverket är samarbetsmyndigheter.

i Skolvalet 2014 blev Socialdemokraterna det största partiet med 25,1% av rösterna Sedan Moderaterna med 21,3 procent följt av Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet