Från och med i år måste ett parti vara anmält 30 dagar innan valdagen för att rösterna ska räknas i valet. Foto: SVT/Daniel Legue
Val 2018

Här inleds sluträkningen i valrysaren

Uppdaterad
Publicerad

I ett val som är otroligt jämnt på flera håll hoppas många på att sluträkningen på något sätt ska ändra valutgången. SVT Nyheter Uppsala var på plats när sluträkningen inleddes i ett skyddsrum i hjärtat av Ekonomikum.

– Vi ska bara räkna rätt och riktigt, det gör vi hela tiden oavsett om det är stort eller litet glapp mellan blocken, säger länsstyrelsens valsamordnare Arne Åhman.

I skyddsrummet under Ekonomikum i Uppsala började i dag ett 60-tal personer att kontrollräkna alla röster från länet. Här görs också den slutgiltiga bedömningen om en valsedel är ogiltig eller inte. Men det brukar vara små skillnader mellan det preliminära och det slutgiltiga valresultatet.

– Det kan handla om 5 till 10 röster i ett valdistrikt, det är inga stora variationer. Vi tittar särskilt på personkryssen och räknar dem för alla partier, säger Arne Åhman.

Alla valsedlar från alla valdistrikt kontrollräknas. Här görs också en slutgiltig bedömning om en röst ska ogiltigförklaras eller inte. Man kan till exempel ha stoppat två olika valsedlar i ett valkuvert. Foto: SVT/Daniel Legue

Räknar alltid lika noga

Det är först när sluträkningen är klar som man har ett definitivt valresultat. Det som presenterades under söndagskvällen räknas som ett preliminärt resultat. Samtidigt är det på många håll dött lopp mellan blocken.

– Det har alltid räknats lika noga oavsett hur det parlamentariska läget är för att få ett korrekt valresultat. Hur det sedan slår och vem som får mandat hit eller dit, det har vi inte i åtanke, säger Arne Åhman.

Små skillnader

I många kommuner och regioner står nu hoppet till onsdagsräkningen, då utlandsröster och röster som lagts på andra håll i landet men hör till Uppsala län räknas.

– Onsdagen blir en lång dag. Då kommer vi räkna till sent på kvällen, säger Arne Åhman.

Först mot slutet av nästa vecka beräknas hela sluträkningen vara avslutad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet