Foto: SVT/David Forsell

Kan bli historiskt maktskifte i Tierp: ”Det är tungt och man är besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har styrt i Tierps kommun sedan kommunen bildades på 70-talet. Men nu ser det ut att kunna förändras.

Det var spända ögon som uppdaterade valresultaten under måndagsnatten på valvakorna i Tierps kommun. Socialdemokraterna, som styrt kommunen så länge den existerat, gick kraftigt bakåt samtidigt som Centerpartiet och Sverigedemokraterna tog stora kliv framåt. När distrikten hade räknats klart hade Alliansen 21 mandat, och de rödgröna 20 mandat.

– Det känns otroligt roligt att vi har gjort ett så bra val. Men det är inte över än, på onsdag kommer det förtidsröster och utlandsröster och jag har hört att de ska vara många. Men det ser ju helt klart ut som att vi kommer få ta över makten, säger Sara Sjödal (C), oppositionsråd.

Bengt-Olov Eriksson (S) är besviken över Socialdemokraternas tapp av väljare. Foto: SVT/David Forsell

”Jag är väldigt besviken”

Socialdemokraterna har i tidigare val haft runt 42 procent av rösterna, nu blev det 29 procent. Ett steg bakåt som öppnar upp för Alliansen att ta över makten. Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) har suttit vid makten sedan 1991, och årets resultat chockade honom.

– Självklart inte roligt, det är tungt och man är besviken. Någonting beror ju det på, inte bara rikstrenden, vi behöver vara självkritiska och granska det här, säger Bengt-Olov Eriksson (S), kommunalråd. 

Varför tror du att resultatet blev som det blev?

– Lite för tidigt att ha någon uppfattning om det, vi har inte hunnit analysera någonting än. Vi anade att vi skulle gå bakåt, men att det blev såhär mycket kom som en överaskning, säger Bengt-Olov Eriksson (S), kommunalråd.

Avgörs på onsdag

Det är väldigt jämnt mellan de politiska blocken, och det är endast 1 mandat som skiljer dem åt. Detta innebär att rösterna som kommer på onsdag kan ha en avgörande roll i det kommunala valet i Tierp. Om det preliminära valresultatet står fast så blir det ett historiskt maktskifte i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Uppsala

Mer i ämnet