Foto: TT.
Val 2018

Hjälp med bostad ska locka sjuksköterskor

Publicerad

Bristen på sjuksköterskor har länge varit en stor utmaning inom vården. För att locka dem till länet erbjuder många av sjukhusen nyanställda bostadshjälp, visar en enkät som SVT har gjort.

– Det är en utmaning att framförallt rekrytera sjuksköterskor och vi ser det här som ett av våra verktyg för att vara attraktiv på arbetsmarknaden, säger Karin Hanaeus, tf verksamhetschef för vården på Södertälje sjukhus.

När SVT förra veckan samlade några av Södertäljebornas tankar om vården var det flera som lyfte fram bristen på vårdpersonal som sjukhusens största utmaning. En åtgärd som flera sjukhus har tagit för att lösa bristen är att erbjuda bostadshjälp till nyanställda.

Södertälje sjukhus erbjuder bostad

SVT Nyheter Södertälje har frågat länets akutssjukhus om de erbjuder nyanställda hjälp med bostad. Karolinska universitetsjukhuset svarar att de har 117 bostäder som finns tillgängliga för nyanställda, Danderyds sjukhus har 24 lägenheter och i Södertälje erbjuder sjukhuset fyra bostäder som sjukhuset har kontrakt på.

Norrtälje sjukhus svarar att de inte har någon organiserad bostadshjälp men att de internt hjälper till med kontakten mellan hyresvärdar och personal.

Kan locka sjuksköterskor från andra länder

På Karolinska universitetsjukhusen delas lägenheterna ut efter turordning i en egen bostadskö och kontraktet gäller i max ett år för nyanställd personal. I Södertälje får man bo kvar på kontraktet i två år och systemet har funnits sedan 2015.

För att rekrytera sjuksköterskor till Södertälje inför sommaren är sjukhuset särskilt tydlig med att framhålla bostadsmöjligheten. Förhoppningen är bland annat att kunna locka sjuksköterskor från andra länder.

– Sommaren är en kritisk punkt för oss när det kommer till rekrytering och vi hoppas att det här kan locka någon som annars tycker att det är ett stort hinder att komma och jobba hos oss, säger Karin Hanaeus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Södertälje

Mer i ämnet